"Bruul altijd bereikbaar voor shoppers"

Bruul altijd bereikbaar voor shoppers

"Bruul altijd bereikbaar voor shoppers"

Print
Mechelen - Door werkzaamheden is de Mechelse Bruul sinds maandag permanent gesloten voor verkeer. "Maar voor shoppers blijft onze winkelstraat altijd bereikbaar", zegt Leo Lenaerts van het Bruulcomité. Tegen de zomer van 2015 moet het eerste gedeelte van de winkelboulevard een feit zijn.
De Korte Bruul is afgesloten en door de Bruul rijdt er gedurende een jaar ook geen centrumpendel meer. Voor de handelaars wordt het even doorbijten. "Wij hebben alleszins beloofd dat de winkels altijd toegankelijk zijn. Desnoods met een loopbrug. Daarover zijn afspraken gemaakt met de aannemer", zegt schepen van Openbare Werken Bart De Nijn (N-VA).

De stad investeert zo'n vijf miljoen euro in de vernieuwing van de Botermarkt en het gedeelte van de Bruul tussen de Grote Markt en de Vijfhoek, die een echt plein wordt. Voorzitter Leo Lenaerts van het Bruulcomité heeft er een goed oog in. "Bij de start maandag is de stad haar afspraken alvast goed nagekomen. De werkzaamheden zijn niet zo ingrijpend als twintig jaar geleden, toen ook de waterleiding en de riolering volledig werd vernieuwd. Die was toen tachtig jaar oud", herinnert Lenaerts zich.

Voor mensen die komen winkelen in Bruul zal er volgens hem weinig veranderen. "Onze straat is vandaag al autoluw van 11u tot 18u. De aannemers hebben zich ook geëngageerd om de straat altijd netjes te houden", zegt Leo Lenaerts. Leveranciers mogen de winkelstraat in van 10 tot 11u en na 16u30. Dat is zo geregeld om de veiligheid van de schoolgaande jeugd in het Koninklijk Atheneum Pitzemburg te garanderen. Wegrijden kunnen de bestel- en vrachtwagens in de richting van de IJzerenleen of de Lange Schipstraat. Daartoe werden de paaltjes in de Korte Schipstraat, de Borzestraat en de Geitestraat weggenomen.

In de straatjes hopen de handelaars alvast dat de leveringen niet tot gevaarlijke situaties leiden. "On ze straat is tenslotte een winkelwandelstraat. We rekenen er dus op dat de chauffeurs traag en voorzichtig rijden", zegt Frank Maris, eigenaar van Jazoet in de Borzestraat. De handelaarsvereniging van de Bruul verwacht weinig problemen. "Het gaat vooral om grotere bestelwagens van koerierbedrijven die ook leveren in de straatjes", reageert Lenaerts.

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio