Lierenaar Geert Gijs verkent situatie in Nigeria

Lierenaar Geert Gijs verkent situatie in Nigeria

Lierenaar Geert Gijs verkent situatie in Nigeria

Print
Lier - Het verkenningsteam van experten dat de Belgische regering zondag naar Nigeria heeft gestuurd bestaat uit twee mensen. Een van hen is Geert Gijs uit Lier. Hij is diensthoofd Crisisbeheer bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid.
"De voorbereidingen om Belgische experten naar Nigeria te sturen, is eind vorige week begonnen. Zondagvoormiddag zijn we dan vanuit Brussel via Frankfurt naar de Nigeriaanse hoofdstad Abuja gevlogen. Daar zijn we omstreeks 18u Belgische tijd geland. Vandaag (gisteren maandag, red.) hebben we hier de hele dag goed kunnen werken", zegt Geert Gijs telefonisch vanuit Abuja.

"We blijven hier tot vrijdagmorgen. Onze opdracht bestaat erin om na te gaan hoe België op humanitair vlak een bijdrage kan leveren. En ook, doen we dit alleen of gaan we hiervoor samenwerken met andere landen. Met het oog hierop hebben we al een hele dag vergaderd. Dat doen we samen met de medewerkers van onze ambassade. We hebben overleg met andere ambassades in Abuja en met vertegenwoordigers van allerlei internationale verenigingen. Ik mag zeggen dat het een vermoeiende dag was. Het is nu 8u 's avonds, we zijn terug in ons hotel en kunnen eindelijk gaan eten."

"Morgen (vandaag dinsdag, red.) staat er opnieuw diplomatiek overleg op de agenda met onder meer enkele Europese ambassades, de Verenigde Naties, het Rode Kruis en de lokale overheid. Al dit overleg moet ons tegen donderdagavond een beeld geven van wat voor humanitaire hulp hier nodig is op korte en langere termijn en op welke manier ons land daartoe kan bijdragen", stelt Geert Gijs.

Geert Gijs vertoeft als diensthoofd Crisisbeheer bij de FOD Volksgezondheid vaak in het buitenland. Zo leidde hij vorig jaar nog het B-Fast-reddingsteam na de natuurramp op de Filippijnen.

Chris VAN ROMPAEY
Archieffoto Belga

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio