1 / 9

Freinetschool Cocon nipt gered

Het Freinetschooltje Cocon op Heikant blijft dan toch bestaan.

De vrees dat het schooltje zou moeten verdwijnen, is voorlopig van de baan.

Directie, leerkrachten, leerlingen en ouders willen hun school nu op de kaart zetten, want nieuwe leerlingen zijn meer dan welkom.

Tilborghs Margo

Freinetschool Cocon in de Heikantvenstraat was bedreigd met sluiting. Enkel de kleuterafdeling zou nog blijven bestaan. Voor de kinderen, hun leerkrachten en ouders kwam dat hard aan. “Met vijfentwintig leerlingen in het basisonderwijs was het niet meer haalbaar om drie leerkrachten te laten lesgeven”, vertelt juf Loan. “Eigenlijk zouden we dus moeten sluiten. De kinderen zouden dan naar de hoofdschool in de Hofstraat moeten verhuizen. Dat zou voor hen een hele aanpassing zijn, want onze kleinschaligheid en individuele aanpak zijn juist onze grote troef. Op deze vestiging zijn drie graadklassen die ieder twee studiejaren begeleiden.”

Twee leefgroepen

De verslagenheid bij de ouders was groot, maar ze bleven niet bij de pakken zitten. Ze doen er nu alles aan hun schooltje te laten blijven bestaan. “Freinetonderwijs is iedere dag een leeravontuur”, legt mama Jolanda uit. “Dit onderwijs hecht veel belang aan de totale ontwikkeling van het kind. De nadruk ligt dus niet alleen op kennis vergaren, maar ook op sociaal-emotionele vaardigheden. Leren is niet opnemen wat anderen bedacht hebben. Je leert pas echt als je al handelend en experimenteel kan zoeken en ontdekken en daar met anderen over kunt communiceren. Als ouders staan we niet langs de zijlijn bij deze methode. Wij maken actief deel uit van het leerproces van het kind.”

Directie, leerkrachten en kinderen gingen dus samen op zoek naar een oplossing. “Uit iets negatief groeit nu iets positief”, zegt juf Loan. “Volgend schooljaar gaan we van start met twee leergroepen in plaats van drie. De groepen worden groter, maar onze school kan zo toch blijven bestaan.”

“Onze school moest bijna sluiten en dat vonden we niet fijn”, zegt Michael. “Onze mama’s en papa’s willen er nu alles aan doen om dat te voorkomen. Het zou dus fijn wanneer er meer kinderen naar onze school zouden komen.”

Camping Cocon

“Onze kleinschaligheid is onze troef. Maar om goed te blijven functioneren zou het aantal kinderen mogen verdubbelen”, zegt juf Loan nog. “Vrijdag 16 mei mogen de kinderen op school blijven slapen op onze Coconcamping. We koppelen daar dan meteen een feestontbijt aan. Ouders en kinderen die geïnteresseerd zijn nodigen we alvast uit om eens te komen kijken.”

Info: Freinetschool Cocon, Heikantvenstraat 14, 03.667.25.03, www.freinetschoolcocon.be

MaTiMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio