Sint-Antonius even op wandel

In de Sint-Antoniusstraat is het gevelbeeld van Sint-Antonius Abt maandag van zijn sokkel gehaald met het oog op restauratie. De provincie betaalt twee derde van de kosten voor de restauratie.

mceulemans

"De provincie subsidieert de restauratie en conservatie van religieus erfgoed. Dat is één van de historische taken van het provinciebestuur. Het geld komt uit een pot met erfgoedsubsidies", zegt gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Luk Lemmens (N-VA).

De restauratie van het gevelbeeld is een initiatief van de vzw Voor Kruis en Beeld. Doelstelling van de vzw, die werd opgericht in 1934, is Maria- en heiligenbeelden in de straten van Antwerpen bewaren en onderhouden. Als beelden moeten hersteld worden, zoeken we een restaurateur, zegt Paula Sörnsen. Het beeld in de Sint-Antoniusstraat zal worden gerestaureerd door Noortje Cools, waarmee de vzw al lang samenwerkt.

"In 1725 was al sprake van het beeld. Oorspronkelijk stond het op een pomp in de wijk Sint-Andries. De pomp verdween toen er een waterleiding werd geinstalleerd. In 1886 werd het beeld tegen de gevel geplaatst", zegt Lemmens. Het beeld werd verschillende malen herschilderd, waardoor details zijn verdwenen. Samen met het beeld worden ook de sokkel , de luifel en de lantaarn hersteld waarin volgens Lemmens tot 1985 een devotielamp zat.

Cools zal het beeld in haar atelier restaureren. Het werd maandag van de gevel gehaald met behulp van een kraan. Dat had heel wat voeten in de aarde. Bij het losmaken van een verroeste en uitgezette ijzeren pin brak het hoofd af. "Geen nood. Dat krijgen we er wel weer op", zegt Cools. Na de restauratie wordt het gevelbeeld weer op zijn plaats gezet.

PSIM Foto SVdE

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio