Moeilijke formatie in het vooruitzicht

Het Duitse bureau voor statistiek rangschikt België binnen Europa als het land met de op één na hoogste loonkosten in 2013. Met 41,20 euro per uur - 1,9 procent meer dan in 2012 - moet België enkel Zweden laten voorgaan (43 euro). In de eurozone is het gemiddelde 28,7 euro, in de EU-27 is dat 23,7 euro.

DTI

Hoe kunnen er hier jobs blijven bestaan, vraag je je dan toch af. De werkgever betaalt hier 17,50 euro per uur meer dan het Europees gemiddelde. Niet verwonderlijk dat bedrijven als Van Hool elders gaan produceren.

Vlaamse politieke partijen als de N-VA, Open Vld en CD&V willen die concurrentiële handicap wegwerken na de verkiezingen van 25 mei. Ook de sp.a erkent het probleem en zoekt naar oplossingen, zij het in iets mindere mate dan de drie andere partijen.

Maar het probleem ligt in Franstalig België, waar de grootste partij, de PS dus, doet alsof haar neus bloedt. PS-vicepremier Laurette Onkelinx raamde nog niet zo gek lang geleden de handicap op minder dan 2 procent. Het is duidelijk dat de PS het probleem van de concurrentiekracht negeert.

Dat worden dus heel moeilijke onderhandelingen voor de vorming van een federale regering. De Vlaamse kiezer mag stemmen hoe hij/zij wil, indien de partij van Elio Di Rupo bij aan de formatietafel zit, zal het quasi onmogelijk worden om de loonkosten grondig aan te pakken.

Nóg een voorbeeld om de moeilijkheidsgraad van de regeringsvorming te illustreren. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) wil economische activiteiten van de luchthaven van Zaventem naar Wallonië verhuizen indien de Vlamingen niet akkoord gaan met zijn nieuwe vluchtroutes die de inwoners van Brussel en de - Franstalige - gemeenten ten zuiden ervan geluidsoverlast willen sparen. Als chantagemiddel kan dat tellen.

Hoe kun je met dergelijke kortzichtige, egoïstische politici een deftige regering vormen? In ruil voor enkele duizenden kiezers meer zijn zij bereid het algemeen belang op te offeren voor het partijbelang.

Zijn dit de federale loyauteit en de solidariteit waar de Franstaligen steeds de mond van vol hebben? Ze maken nog liever de Vlaamse economie, waar zij mee van profiteren, kapot dan die te steunen.

door Paul Geudens

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws