NBA-speler in tranen tijdens dankwoord aan moeder (video)

Print
Met excuses voor mama Preud'homme, stralend als een Leuvense stoof na de Brugse winst tegen Standard, maar het cadeau dat Kevin Durant zijn oude moedertje bezorgde, schatten we toch nog een stuk hoger in.
strong>

Door Marc Vermeiren

Met Noord-Koreaanse cijfers werd Durant vorige week verkozen tot Most Valuable Player (MVP) van de NBA. Een terechte beslissing. Vorig seizoen was hij de zesde 50/40/90-speler (*) ooit geworden. Zet daar een gemiddelde van 28 punten bovenop en alleen de allerbeste Larry Bird evenaart die cijfers. In het voorbije seizoen leidde Durant de league in punten, minuten en shots, aangedikt met een steeds hoger volume assists. 119 van de 124 stemgerechtigden plaatsten de Oklahoma Thunder-forward als eerste op hun stemformulier. LeBron James, jarenlang de maat der dingen in de NBA, huppelde met zes voorkeurstemmen een universum achterop.

In zijn dankwoord, zo vaak een moment van egotripperij, betrok Durant niet alleen al zijn ploegmaats in de hulde, hij loofde vooral zijn moeder Wanda Pratt. Als alleenstaande ouder had zij het jonge gezin doorheen moeilijke tijden geloodst. Kevin was nog geen jaar oud toen vader Wayne het huis verliet. Pas dertien jaar later zou de man weer opduiken.

Tranendal

Als Durant spreekt, luistert de NBA. Van een ceremonie die bestemd is om een individuele prestatie te beklemtonen, maakte hij een 27 minuten durend loflied op teamspirit, collectiviteit en familiebanden. "In de zomer maakte je me wakker opdat ik pushups zou doen of looptrainingen", sprak hij zijn moeder toe. Toen Durant tijdens zijn speech meldde dat zij voor hem de echte MVP (Most Valuable Person?) was, veranderde de zaal helemaal in een tranendal. Mama kon de tranen niet meer tegenhouden en de 25-jarige megavedette brak zelf een beetje. "Jij ging met honger slapen. Alle eten was voor ons bestemd. Jij offerde jezelf op. Jij bent de echte MVP."

Wat is er nog bijzonder aan Durant? Op micro-niveau: het feit dat hij door zijn opleiding als point guard de balvaardigheid bezit van een spelverdeler. Op macro-niveau: de vaststelling dat hij speelt bij de Thunder in Oklahoma City - het Diksmuide van de States, een economische, historische en culturele uithoek. Alsof Cristiano Ronaldo in Zagreb zou voetballen, Lionel Messi in Helsinki en Franck Ribéry in Lodz. En toch dragen jongetjes doorheen de States truitjes van Durant, het bewijs dat in de NBA een speler van groot formaat niet (meer) gebonden is aan een stad of een club van groot formaat.

(*) 50 procent fieldgoals, 40 procent driepunters, 90 procent vrijworpen

Meer sportnieuws