‘Groene Oscar’ voor Herentalse studente

De Filipijnse zoetwaterkrokodil, een van de zeldzaamste soorten ter wereld, was enkele jaren geleden nog met uitsterven bedreigd. Nu gaat het iets beter. Studente Silke Peeraer (20) uit Herentals reisde naar de Filipijnen om voor een lokale natuurorganisatie onderzoek te verrichten naar de habitat van dit reptiel.

ikerremans

Silke Peeraer werkt op het Filipijnse eiland Luzon samen met de natuurorganisatie Mabuwaya. Deze Filipijnse ngo werd vorige week nog bekroond met een Whitley Award, ook wel ‘Groene Oscar’ genoemd. Het is de belangrijkste onderscheiding wereldwijd op het vlak van natuurbescherming.

Het werk van de Mabuwaya is gericht op het beschermen van de Mindero-krokodil. Aan de award is een geldprijs verbonden van liefst 340.000 euro, weliswaar te delen met zeven andere projecten.

De zeldzaamste krokodillensoort ter wereld was enkele jaren geleden bijna volledig uitgestorven met een resterende populatie van twaalf tot twintig dieren. Dankzij de inspanningen van Mabuwaya groeide de afgelopen jaren de populatie weer tot een honderdtal dieren. Bedoeling is om dat aantal nog op te drijven. Daarvoor is geld nodig en hulp. Die krijgt Mabuwaya tijdelijk van studente Silke Peeraer uit Herentals.

“Ik ga zowel overdag als ’s nachts op zoek naar de dieren. Als we er vinden, dan bestudeer ik de plaats waar ik ze gespot heb. De diepte van de rivier, de snelheid van de stroom, de vegetatie, ik breng alles in kaart.”

Lees het volledige verhaal in Gazet van Antwerpen: http://onlinekrant.gva.be

Roel Damiaans Foto’s GVA/Mabuwaya

MEER OVER Filipijnen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio