Bart Staes (Groen) valt neoliberalen aan in campagneboekje

Op minder dan twee weken voor de verkiezingen van 25 mei heeft Bart Staes, de Europese lijsttrekker van Groen, een campagneboekje gepubliceerd. Hij doet dat omdat hij naar eigen zeggen merkt dat "in de debatten blijkbaar niet mag gezegd worden dat het neoliberalisme aan de basis ligt van de problemen van vandaag".

mceulemans

Staes schetst in 'Europa wordt wakker!' hoe de liberale (ALDE), christendemocratische (EVP) en conservatieve (ECR) fracties in het Europees Parlement te werk gaan. Vooral liberaal voorman Guy Verhofstadt is kop van Jut.

"Deregulering"

De opkomst van het neoliberalisme vanaf het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig zorgde voor steeds meer deregulering. "En dat is precies wat leidde tot de crisis van de afgelopen jaren", zegt Staes. "Je zou denken dat daaruit lessen getrokken worden, maar die lessen worden allemaal aan de kant geschoven." Staes vindt het bijvoorbeeld opvallend dat er geen politieke consensus bestaat om de spaar- en zakenactiviteiten van banken te scheiden.

"Er is natuurlijk wel een en ander gebeurd, maar als we het discours van Verhofstadt of van Marianne Thyssen beluisteren, dan horen we de boodschap dat het werk gedaan is en het ergste is opgelost. Dit klopt niet!" Volgens Staes, die al sinds 1999 in het Europees Parlement zetelt, tikken er in Europa een aantal "tijdbommen", gaande van het klimaat, over werkgelegenheid, tot ongelijkheid en armoede.

"Echt pro-Europees"

De groenen zijn de enige politieke familie die een "echt", pro-Europees alternatief bieden voor het traditionele beleid van de christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen, beweren Staes en zijn Ecolo-collega Philippe Lamberts. "We staan voor vijf cruciale jaren."

Belga, archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER