Milquet: "Tientallen Belgische Syrië-strijders verhinderd te vertrekken"

Dankzij inspanningen van de Belgische autoriteiten zijn reeds verscheidene tientallen jongeren in ons land verhinderd om te gaan vechten in Syrië, of overtuigd om het niet te doen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet donderdag verklaard voor aanvang van een internationale conferentie over Europese Syrië-strijders in Hertoginnedal.

drombouts

Op een persconferentie met haar Franse ambtgenoot Bernard Cazeneuve stelde Milquet dat er momenteel nog zo'n 160 Belgische jongeren in Syrië vertoeven. Dat cijfer is al een tijdje stabiel, wat volgens de Belgische minister wijst op een verslechtering van de situatie ter plaatse, waar het idealisme van de begindagen heeft plaatsgemaakt voor een fragmentatie van de oppositie, steeds meer doden,...

De Europese landen komen wel vaker op ministerieel niveau bijeen om een stand van zaken op te maken over de jongeren die naar Syrië vertrekken om er deel te nemen aan de oorlog. Voor het eerst wordt de vergadering verruimd naar de landen van oorsprong van jonge strijders of hun families: Jordanië, Marokko, Tunesië en Turkije. "Deze landen worden geconfronteerd met hetzelfde fenomeen. Vanuit Marokko vertrokken bijvoorbeeld al ongeveer 800 jongeren", aldus Milquet.

Net als de Europese antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove pleitten Milquet en Cazeneuve voor toegang tot de persoonsgegevens in de bestanden van de luchtvaartmaatschappijen, de zogenaamde Passenger Name Record (PNR).

Foto Belga

MEER OVER Joëlle Milquet