1 / 2

Onze reporters in Tacloban zes maanden na tyfoon Haiyan

Vandaag, 8 mei, is het exact zes maanden geleden dat tyfoon Haiyan over de Filipijnen raasde en meer dan 8000 dodelijke slachtoffers maakte. Uw krant keert terug naar de plaats van de ramp, en volgde ook de medische interventieploeg V-Med van de Antwerpse spoedarts Luc Beaucourt.

jrosquin

Sinds tyfoon Haiyan een groot deel van de stad Tacloban verwoestte, wordt er hard gewerkt aan de wederopbouw. Maar ondanks het geronk van betonmolens en het getimmer van de werkmannen wonen nog steeds duizenden mensen in tentenkampen en noodbarakken. Of in opnieuw opgebouwde huisjes vlak aan de zee die een half jaar geleden een groot deel van de stad wegspoelde.

Onze reporters ter plaatse Ludo Mariën en Maaike Floor

Safety First

Middenin de wijk Anibong aan de kust van Tacloban ligt een enorm schip. Het dek torent metershoog uit boven een zee van huisjes. De enorme vloedgolven die werden veroorzaakt door de tyfoon Haiyan – ter plaatse Yolanda genoemd – hebben het schip op het land gesmakt. Verderop liggen nog vier schepen die hetzelfde lot hebben ondergaan. In de hoop een behouden vaart af te dwingen, staat op de kajuiten safety first geverfd, twee woorden die door de bizarre context wel een heel ironische lading krijgen.

“Onze hele buurt was weggevaagd”, vertelt Richelle Alcaraz (25), die zelf zeven maanden zwanger was toen de tyfoon over de stad raasde. Samen met haar man en vier kinderen vluchtte ze naar een school op de heuvel. De mensen die dat niet deden, kunnen het niet meer navertellen. “Er zijn in onze wijk een stuk of dertig mensen verdronken”, vertelt Richelle Alcaraz, die zelf een tante verloor in de tyfoon. “Het zou kunnen dat onder de schepen nog lijken liggen. In februari – vier maanden na de tyfoon - hebben ze hier nog een lichaam gevonden.”

Van onze reporters ter plaatse Tekst: Maaike Floor Foto's Ludo Mariën

Lees de hele reportage in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen

MEER OVER Filipijnen