1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Supermarkt zonder plastic verpakkingen in centrum Antwerpen

Robuust, the Zero Waste shop', een winkel zonder verpakkingen, opent op 29 juni in de Reyndersstraat in Antwerpen. Dat is een primeur voor België. Wereldwijd bestaan er volgens de uitbaatster maar vier dergelijke winkels. Robuust wordt zo de vijfde in het rijtje.

jatimmermans

In de winkel zal zowel voeding als niet-voeding verkocht worden. Aan een muur van zes meter komt er een wandstelling met silo's en schepbakken. Daar zullen droogwaren zoals pasta en rijst te vinden zijn. Plastic zakjes worden geweerd.

"Het is de bedoeling dat klanten hun eigen verpakkingen meenemen", zegt initiatiefneemster Savina Istas (25). "Wie die niet heeft, kan bij ons wel linnen zakken en glazen flessen en bokalen kopen."

Bij het binnenkomen worden de lege potjes gewogen en voorzien van een etiket. Wanneer ze gevuld zijn, worden ze opnieuw op de weegschaal gezet en wordt de prijs berekend op basis van het gewicht. Zoetigheden zoals suiker, chocolade en koekjes liggen in een schepbak en er zal ook verse melk, vers sinaasappelsap en appelsap te verkrijgen zijn. Ook granen, koffie en thee, mayonaise en smaakmakers zoals peper en zout zullen te koop zijn. Naast voeding kunt u er bijvoorbeeld ook zepen en wasverzachters vinden die in bidons bewaard worden.

"Er zullen ook voorwerpen te koop zijn waardoor je ecologischer kan leven", vertelt Savina. "Zo zijn er bijvoorbeeld rietjes en lunchdoosjes uit roestvrij staal, of herbruikbare watjes. Maar ook producten zoals vitaminesupplementen, essentiële olien en gezichtsmaskers kan je hier in bulk aankopen."

JAN STASSIJNS

Foto GVA, BHUL: In.gredients, de eerste 'zero-waste' shop van de Verenigde Staten

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio