Bouw nieuwe Elisabethzaal gaat volgende maand van start

De werken aan de nieuwe Koningin Elisabethzaal en het congrescentrum in de Carnotstraat gaan volgende maand van start. Aan het project hangt een prijskaartje van 70 miljoen euro.

jrosquin

De bouw van de nieuwe Koningin Elisabethzaal naast de Antwerpse Zoo start volgende maand en zou in de zomer van 2016 afgerond moeten zijn. Het nieuwe complex zal worden gebruikt om congressen, concerten, theaters en musicals te organiseren.

De oude concertzaal werd volledig gesloopt. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA), de vereniging die onder meer de Zoo, Planckendael, Serpentarium en de Koningin Elisabethzaal onder haar hoede heeft, wil het nieuwe complex op die manier beter laten aansluiten bij de Marmerenzaal, de Darwinzaal en het Dijksterhuis.

De akoestiek van het oude gebouw was ook niet optimaal. In de nieuwe zaal zal het plafond bestaan uit houten platen. Zo kan de akoestiek beter geregeld worden voor verschillende doeleinden. Een ander voordeel van de nieuwbouw is de foyer, die vroeger enkel met een trap te bereiken was. Nu kan die worden gelijkgemaakt met het Astridplein, zodat heel de gelijkvloerse verdieping op dezelfde hoogte ligt.

deFilharmonie

Een van de belangrijkste gebruikers van de zaal is het symfonieorkest deFilharmonie. De muzikanten zullen daar hun vaste repetitie- en concertzaal hebben. Volgens de huidige planning zouden zij in september 2016 hun eerste concerten kunnen houden.

De gebouwen in de Carnotstraat waren niet allemaal eigendom van de KMDA. Een deel daarvan was in handen van een projectontwikkelaar die boven op het congrescentrum een hotel wilde uitbaten. Aangezien hij geen hoteluitbaters vond, besloot de KMDA om die panden over te kopen. Zo kwam er plaats vrij voor kleinere congresruimtes en een extra foyer.

Jan Stassijns Foto SVdE

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio