Burgemeester Anderlecht verbiedt antisemitisch congres

De burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas (PS, foto), heeft zondagochtend de organisatie van het "Eerste Europees congres van de dissidentie" verboden. Dat congres van de partij van Kamerlid Laurent Louis zou zondagnamiddag plaatsvinden op het grondgebied van Anderlecht, aan de Bergensesteenweg. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) steunt het besluit van de burgemeester.

tmas

De burgemeester motiveerde zijn beslissing met de grote risico's voor de veiligheid en de verstoring van de openbare rust. Het verbod geldt zowel voor de organisatie, de sprekers, de deelnemers als de genodigden. Er wordt een veiligheidszone opgericht. Ook zijn alle publieke steunmanifestaties en manifestaties tegen het congres verboden.

De politie zal het verbod doen naleven. De eigenaar van de zaal, waar het congres zou plaatsvinden, is eveneens op de hoogte gebracht van het besluit van de burgemeester. Eric Tomas nodigt "uitdrukkelijk zowel betogers als tegenbetogers uit dit verbod na te leven".

Milquet oordeelt dat het verbod kadert binnen de analyse en coördinatie tussen de negentien Brusselse burgemeesters, veiligheids- en politiediensten en Binnenlandse Zaken. Volgens haar is het verbod legitiem wegens het grote risico voor de openbare orde, omwille van het karakter van het evenement en de genodigden, en de gevolgen van aangekondigde mobilisaties van tegenstanders.

Het "Eerste Europees congres van de dissidentie" is georganiseerd door een boekhandel uit Ukkel en de partij "Debout les Belges" van het onafhankelijke Kamerlid Laurent Louis, die reeds vervolgd werd voor laster en eerroof en het verspreiden van stukken uit het onderzoeksdossier van Marc Dutroux. Verschillende deelnemers hebben reeds in Frankrijk veroordelingen opgelopen, zoals de publicisten Alain Soral, Johan Livernette, Kémi Séba of de omstreden komiek Dieudonné.

Belga, Archieffoto

MEER OVER Joëlle Milquet