Slag van Hoogstraten herdacht met grootse reconstructie (albums + video's)

Print
Hoogstraten - Ongeveer 950 infanteristen, cavaleristen en andere oorlogsfiguren zijn dit weekend neergestreken in Hoogstraten om de Slag van Hoogstraten na te spelen, de grootste reconstructie van een Napoleontische veldslag ooit in Vlaanderen. Zaterdag lokte het spektakel 5.000 toeschouwers.

Vrijdag om 20.30u startten de festiviteiten met een fakkelparade over de Vrijheid en zaterdagvoormiddag was er een herdenking aan de kerk van Minderhout. Zaterdag werd de veldslag voor het eerst nagespeeld, op zondag om 13.30u gebeurt dat een tweede keer.

Ron Van Dijck (organisator) en schepen van cultuur Joyce De Sager (N-VA): "We zijn de gevangenis van Hoogstraten enorm dankbaar dat ze hun gronden gratis ter beschikking hebben gesteld na enkele gesprekken. Anders had dit nooit verwezenlijkt kunnen worden. We hadden immers een immens terrein nodig. Zij zullen ook de herberg in de historische bivakplaats uitbaten."

Op 11 januari 1814 vond in de ruime regio rond Hoogstraten een veldslag plaats tussen de troepen van de Franse keizer Napoleon Bonaparte en een geallieerd legerkorps dat in hoofdzaak bestond uit Pruisen, Britten en Kozakken. Vreemd genoeg is deze bloedige confrontatie slechts als een voetnoot in de geschiedenis terechtgekomen. Toch vielen er 1.500 doden bij deze veldslag.

Bekijk hieronder heel wat foto's en filmpjes van de Slag van Hoogstraten en de fakkelparade en lees er maandag alles over in Gazet van de Kempen.

Foto's Mia Uydens

Video's Toon Verheijen

www.slagvanhoogstraten.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio