Herschikking leningen kan gemeente 2,3 miljoen euro opleveren

Print
Boom - Een herschikking van de leningen van zowel gemeente als OCMW moet jaarlijks tussen de 275.000 en de 420.000 euro per jaar opleveren. Schepen van financiën Linda Lauwers (N-VA) spreekt tot 2019 over een mogelijke 'besparing' van 2,3 miljoen euro.
Dit bestuur heeft van financiën mee een topprioriteit gemaakt. "Eerder is al beslist om 10% te besparen op de werkingsmiddelen. Dat levert een besparing op van 410.000 euro. Grote aankoopcontracten, oa. verzekeringen zijn opnieuw onderhandeld en dat geeft een structurele besparing van 22.000 euro met betere voorwaarden. Nu is er werk gemaakt van de leningen en leningslast van zowel gemeente als OCMW", legt Linda Lauwers uit.

De opgetelde schuld die de gemeente de voorbije tientallen jaren opbouwde, bedraagt bij Belfius zo'n 25,6 miljoen euro met een gemiddelde rentevoet van van 4,03 %. De leninglast van het OCMW bedraagt net geen 29 miljoen euro met een gemiddelde rentevoet van 4,39 %. "Vermits deze leninglasten zwaar wegen op de beleidsruimte van beide besturen, stelde de nieuwe coalitie zich tot doel om de leningen significant af te bouwen. Vorig jaar hebben we samen met dertien andere gemeenten een gezamenlijke obligatielening op de markt geplaatst met een uiterst lage rentevoet tot gevolg. Naast minder leningen afsluiten hebben we kostenbesparende finacierinsgtechnieken gebruikt volgens het 'Variable Maturity Swap Partially Capped", zegt Linda Lauwers. Dat moet op jaarbasis voor gemeente en OCMW tussen de 275.000 en de 420.000 euro opleveren. Onder optimale omstandigheden levert dit maximaal een besparing op van 509.000 euro voor de gemeente en voor het OCMW net geen 1,8 miljoen euro of samen tot 2019 zo'n 2, 3 miljoen euro. Jan BOEY
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio