Oppositiepartij CD&V wil duur wonen bestrijden met erfpacht

Print
Zele - Om de verkaveling in Smeiersberg betaalbaar te maken voor jonge gezinnen wil oppositiepartij CD&V de formule van erfpacht invoeren om de bouwgrond te verwerven. De meerderheid bekijkt het voorstel.
Vierenvijftig kavels werden in 2012 in Smeiersberg te koop aangeboden.
Sindsdien was er heel wat over te doen. De openbare verkoop liep niet van een leien dakje en meermaals kondigde burgemeester Patrick Poppe (Open Vld) aan dat er nog kavels in aanbieding waren. Ook nu zijn er nog vier over. De oppositiepartijen waren van in het begin niet te spreken over de grondprijs van 220 euro per vierkante meter, maar Poppe vond die prijs correct naar waarde geschat. "Niet elke tweeverdiener kan rekenen op steun van thuis uit", zegt CD&V-fractieleider Hans Knop.

"Die steun is ontontbeerlijk om aan deze tarieven te kunnen bouwen. Gevolg is dat het doelpubliek uitwijkt naar buurgemeenten. Met de ontwikkeling van de tweede fase van Smeiersberg kunnen we 32 kavels aanbieden in erfpacht.
Een gemeentebestuur kan haar woonbeleid autonoom vorm geven, maar één van haar belangrijkste opdrachten bestaat er in te zoeken naar formules die kwaliteitsvol wonen betaalbaar maken. De erfpachtformule maakt dat mogelijk zonder dat de gemeente er geld aan verliest."

CD&V haalde de mosterd in Zoersel. Pittig detail: in Zoersel vormt CD&V een coalitie met N-VA, in Zele zitten ze in de oppositie; Toch heeft de meerderheid in Zele oren naar het voorstel van CD&V. "Het is zeker de moeite waard om het grondiger te bekijken", zegt burgemeester Poppe. "De basisideeën zijn zeer goed. Intussen hebben we het concept van Zoersel bekeken, maar Zele is Zoersel niet. We gaan bekijken hoe we dit kunnen projecteren op onze eigen gemeente. Het is aan onze administraties om ons daarin advies te geven. Een commissie zal erover oordelen en een beslissing nemen."

Johan Picqueur
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio