Coalitie verdeeld over fietsstraat

Coalitie verdeeld over fietsstraat

Coalitie verdeeld over fietsstraat

Print
Mechelen - In de Hoogstraat wordt zaterdag de eerste fietsstraat van Mechelen ingehuldigd. Tijdens de stemming over de invoering hebben drie raadsleden van N-VA zich onthouden. Voor de oppositie toont dat aan dat er al barsten zijn in de coalitie van Vld-Groen-m+, N-VA en CD&V.
In een fietsstraat mogen auto's fietsers niet inhalen en fietsers mogen ook de volledige breedte van de rijbaan gebruiken. Pas sinds eind 2012 is het concept opgenomen in het verkeersreglement. Gemeenteraadslid Marc Van Hammée (N-VA) vraagt zich af of het wel wijs is om de as Hoogstraat-Korenmarkt om te vormen tot een fietsstraat. "De meeste mensen hebben nog nooit van een fietsstraat gehoord en zeker bij autobestuurders zal dat frustraties opwekken, de Hoogstraat is een van de belangrijkste toegangswegen naar de binnenstad en door het gebruik van de vermaledijde kasseien is de straat door haar aanleg niet erg fietsvriendelijk", vertelt hij.

Ondergrondse parkings

Volgens de huisarts uit Muizen, die tot voor kort een stripwinkel had in de Hoogstraat, kiezen veel fietsers er daarom voor om aan de zijde zonder fietspad het voetpad te gebruiken. "We konden onlangs nog meemaken dat een kind dat uit een handelszaak wandelde, bijna werd onderuit gereden door een gehaaste fietser. Is het trouwens wel wijs om een straat die op een aanrijroute naar twee ondergrondse parkings ligt, tot fietsstraat te benoemen? Aan de randvoorwaarden is naar mijn gevoel niet voldaan", stelt het N-VA-raadslid.

"Aankondigingspolitiek"

Van Hammée zegt ook dat zijn fractie zich enorm stoort aan het feit dat de fietsstraat als een voldongen feit in de pers werd gegooid. "Was het niet democratischer geweest om het oordeel van de gemeenteraad af te wachten? Moet we niet afstappen van deze aankondigingspolitiek?" Daarop werd hij door Frank Creyelman (Vlaams Belang) uitgenodigd om mee op de oppositiebanken te komen zitten. Samen met Marc Van Hammée hebben ook N-VA-raadsleden Danielle Van Neck en Kerstin Hopf zich bij de stemming onthouden.

"Daarmee fluit u uw eigen schepen Wim Jorissen terug. Hij heeft met collega Marina De Bie mee de voorbereidingen getroffen voor de fietsstraat", reageert burgemeester Bart Somers (Open Vld). Sp.a gaf aan het een aandoenlijk schouwspel te vinden in de rechtsgroene meerderheid. "Zit u nog wel op één lijn", vraagt Caroline Gennez zich af. Haar partij steunt wel de invoering van de fietsstraat en zou er graag nog meer zien verschijnen. "Bijvoorbeeld in de O.L.Vrouwestraat, in de Sint-Katelijnestraat, in de Augustijnenstraat en in de Bruul", geeft raadslid Liesbet De Keersmaecker aan.

Verkiezingscampagne

Groen is een groot voorstander van de fietsstraat en voert er in de provincie zelfs campagne mee voor de komende verkiezingen. Zo steekt raadslid Patrick Princen niet onder stoelen of banken dat hij de visie van Van Hammée totaal niet deelt. "Een moeder kan nu met haar kind van acht de volledige breedte van de Hoogstraat gebruiken, zonder dat ze zich zorgen moet maken over haar veiligheid. Idem voor een vriendin met een handicap die een driewieler heeft", zegt hij. Zaterdag om 11u zal een peloton fietsers vanaf de Plaisancebrug de nieuwe fietsstraat feestelijk inhuldigen.

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio