Jaarmarktloop versus Mortsel Loopt

Print
Mortsel -

Mortsel krijgt in september twee grote loopevents. Naast ‘Mortsel Loopt’ van het stadsbestuur komt er ook opnieuw een jaarmarktloop in Mortsel-Dorp, waarvoor politici van Groen! en Mortsel Anders de koppen bij elkaar willen steken. Vorig jaar verhuisde de traditionele loop tijdens de jaarmarkt van Mortsel-Dorp naar de omgeving van het Stadsplein en Fort 4.
Het stadsbestuur deed dit omdat het vond dat de stratenloop daar uit zijn voegen barstte. “De oude dorpskern laat een verdere groei niet meer toe, terwijl de loop elk jaar aan populariteit en deelnemers wint.”

De verhuis schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Zo klinkt het althans bij de tegenstanders. En dus vroeg Groen!-raadslid Walter Duré tijdens de jongste raadszitting om de stratenloop opnieuw naar zijn oorspronkelijke stek te brengen. “Er was altijd ontzettend veel sfeer met veel volk op en naast het parcours. ‘Mortsel Loopt’ aan het Stadsplein geniet niet diezelfde gezelligheid en er kwamen heel wat negatieve reacties.” “Dit was echt een wijkgebonden activiteit”, vulde Ingrid Meeussen van Mortsel Anders nog aan. “Wij hopen dus eigenlijk dat we twee loopevenementen kunnen krijgen.”

Sportschepen Lieve Voets (N-VA) verdedigde de verhuis en toonde zich, samen met de meerderheid, geenszins gewonnen voor twee evenementen. “We begrijpen de kritiek vanuit Mortsel-Dorp. Toch kregen we van vele scholen te horen dat ze blij waren dat er nu wat meer ruimte en minder chaos was. Iedereen mag een loop in Mortsel-Dorp organiseren, maar dat is niet hét loopevent van Mortsel. Dat blijft Mortsel Loopt, dit jaar op zondag op het Stadsplein.” Bij de stemming stemde de gehele meerderheid tegen de verhuis van de stratenloop naar de oorspronkelijke locatie in het dorpscentrum. De oppositiepartijen waren unaniem pro. “En dus nemen we de uitdaging aan om zelf een nieuw event te organiseren op vrijdag”, besloot Walter Duré.

Seppe SLAETS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio