Kinkhoestvaccin voor zwangeren en andere volwassenen gratis vanaf 1 juli

Zwangeren en andere volwassenen kunnen zich vanaf 1 juli gratis laten vaccineren tegen kinkhoest. Dat laat het Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag weten. Kinkhoest, een erg besmettelijke infectieziekte die vooral voor jonge baby's gevaarlijk kan zijn, is de voorbije jaren aan een opmars bezig in Vlaanderen. De Vlaamse overheid wil met de maatregel het stijgend aantal gevallen van de ziekte terugdringen.

awillems

In 2013 werden in Vlaanderen 650 gevallen van kinkhoest gemeld. In 2011 waren dat nog maar 143 gevallen. De ziekte is dus duidelijk aan een opmars bezig, en dat houdt vooral een risico in voor jonge baby's. Zij krijgen hun eerste vaccinatie als ze acht weken zijn, en zijn pas goed beschermd een paar weken na de derde dosis die normaal aanbevolen is op zestien weken. Vandaar het belang dat de naaste omgeving van de baby's zich laat inenten.

Antistoffen

Vanaf 1 juli kunnen zwangere vrouwen zich gratis laten vaccineren tegen kinkhoest. "Dat gebeurt best tussen week 24 en 32 van de zwangerschap", zegt Geert Top, vaccinatie-expert van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Op die manier worden de baby's geboren met antistoffen tegen kinkhoest die ze van hun moeder gekregen hebben. Dat beschermt hen in afwachting van hun eigen vaccinatie."

Maar ook andere volwassenen kunnen zich vanaf 1 juli gratis laten inenten tegen kinkhoest. Dat gebeurt als ze zich opnieuw laten inenten tegen tetanus en difterie. In principe moet dat om de tien jaar. Het vaccin dat gebruikt wordt voor de herhalingsinenting tegen tetanus en difterie, wordt vervangen door een combinatievaccin dat ook beschermt tegen kinkhoest.

Voor baby's wordt het (gratis) vaccin dat naast tegen kinkhoest beschermt tegen onder meer polio, difterie, tetanus en hepatitis B, vervangen door een vaccin dat onlangs op de markt kwam en goedkoper is.

Belga

Nu in het nieuws