IJzerlaan vier dagen afgesloten

De laatste oude spoorbrug van de lijn Antwerpen-Essen wordt komend weekend afgebroken. Dat betekent dat de IJzerlaan en de Slachthuislaan in Antwerpen van vrijdagavond 20.00 uur tot dinsdagochtend 05.00 uur afgesloten zijn. Het verkeer wordt omgeleid via de Noorderlaan en de Groenendaallaan.

drombouts

Infrastructuurbeheerder Infrabel verving of vernieuwde in de zone Antwerpen-Noord zes oude spoorbruggen. Deze brug, die meer dan een eeuw dienst deed, mag het rijtje afsluiten. Het oudje is 55 meter lang en weegt 450 ton, het equivalent van 300 auto's. De afbraak is niet eenvoudig, want de brug ligt op een strategische plaats aan de IJzerlaan, een van de belangrijkste toegangswegen tot de stad.

Vrijdagavond worden twee kranen gemonteerd en de nodige ondersteuningen geplaatst, waarna de spoorbrug in stukken wordt gezaagd. Het schroot wordt dan op een vrachtwagen getild en afgevoerd naar het Albertkanaal. Daar worden de stukken verder verkleind en weggevoerd via het water. Als dat achter de rug is, worden de landhoofden van de brug afgebroken. Arbeiders en ingenieurs werken de klok rond om de klus te klaren voor het begin van de ochtendspits op dinsdag.

De montage van de nieuwe spoorbrug boven de IJzerlaan is gepland vanaf augustus. Infrabel verwacht dat er vanaf de lente van 2015 treinen over zullen kunnen rijden.