"Elke XTC-vorm is gevaarlijk, je weet nooit hoe krachtig het tablet zal zijn"

De politie en het gerecht in West-Vlaanderen waarschuwen voor levensgevaarlijke XTC-pillen, in de vorm van dominosteentjes. De jongen van zestien die vorig weekend is gestorven in Oostende, had één van die pillen geslikt.

drombouts

Maar XTC is een drug die altijd in verschillende varianten is voorgekomen. "Eigenlijk is XTC een verzamelnaam voor alle tabletten die MDMA, MDA of MDE bevatten. Dat zijn de werkzame stoffen in de tabletten", zegt Tom Evenepoel van de Druglijn.

"XTC in de vorm van dominosteentjes hoeft niet zo sterk te zijn. Elke XTC-vorm is gevaarlijk, want je weet nooit hoe krachtig het tablet zal zijn.", laat Evenepoel weten. "De vorm en het logo van de dominopil zouden louter een marketingstrategie zijn van de dealers om een hype te creëren."

De dominovorm is nieuw, maar er worden al langer populaire thema's verwerkt op XTC-tabletten, bijvoorbeeld de Harry Potter-, Pokémon- of Hello Kitty-pillen. "De tabletten hebben ook vaak logo's zoals die van Ferrari, Mitsubishi, Android of Bitcoin", zegt Evenepoel.

Zit u met vragen over hulp, preventie of info over XTC, surf dan anoniem naar www.druglijn.be

JERL

Archieffoto Belga