"Elke woon- en werkplek verdient een eigen kunstwerk"

Print

Elke woon- en werkplek verdient een eigen kunstwerk

Herentals - Art Center Hugo Voeten haalt met de Israëlische kunstenaar Yehiel Rabinowitz niet de eerste de beste in huis. Hij creëerde onder meer de poort voor het Memorial François Mitterand in het Franse Château-Chinon. Zijn beelden in aluminium lijken een eigen leven te leiden.

Naast zijn beelden exposeert de kunstenaar bij Hugo Voeten ook delicate collages en tekeningen. "Sinds halfweg de jaren tachtig maak ik sculpturen in aluminium en roestvrij staal", vertelt de kunstenaar. "Ik begin aan een ontwerp met een blaadje papier, dan met een dun aluminium velletje. Daarna komt het echte (plooi)werk, iets wat veel kracht vergt. Ik doe alles zelf, behalve het souderen. Het moet aluminium zijn voor mij omdat dit materiaal, net als roestvrij staal een neutraal materiaal is. Er zitten geen nerven in, zoals in hout, of geen of schakeringen, zoals bij marmer. Ik moet dus niet discuteren met materie, ik kan mijn ontwerpen plooien en draaien en keren zoals ik wil."

Ook op dakterras

Rabinowitz motto is: 'Kunst is voor iedereen.' "Ik vind dat elke woon- of werkplek zijn eigen kunstwerk verdient", zegt hij. In Sevilla, in Spanje, maakte hij de muurschilderingen voor de Renaultfabriek, in Mouy een enorme keramiekwand bij een bedrijf en voor de fabriek van Clarins in het Franse Pontoise, een beeldenpark. Met aluminiumzuilen van zes meter hoog waaruit beweeglijke figuren naar buiten lijken te stappen. Enkele van deze zuilen staan in een kleinere versie bovenop het Art Centrum Voeten. Want de bezoekers krijgen dit keer niet louter de benedenverdieping van het Art Center te zien, maar ook het enorme dakterras, met fraai zicht op een stuk van Herentals.

In totaal worden 132 werken geëxposeerd. Speciaal is de beeldengroep 'Les Traversants', waar Rabinowitz de relaties tussen koppels onderzoekt en nagaat hoe hun relatie hen beïnvloedt en sporen nalaat.

Ook zijn 'Sirene' boeit. "Daarmee wil ik waarschuwen tegen vleierij", legt de meester uit. "Want dat is dodelijk voor de kunstenaar. Het is nodig om een artiest aan te moedigen, maar de vleier zal hem een commerciële kant op duwen, en dan is het met hem of haar als kunstenaar gedaan."

Yehiel Rabinowitz nog tot 5 juni van woensdag tot en met zaterdag tussen 13u30 en 17 uur in ArtCenter Hugo Voeten, Vennen 23 in Herentals.

www.artcenter.hugovoeten.org

Marc Helsen

Foto's Louis Verbraeken

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio