Restauratiepremie van 1,4 miljoen euro voor oud zwembad

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een restauratiepremie van 1.439.836,66 euro toe voor de restauratie van de Stedelijke Badinrichting in Mechelen. Met deze premie zal het gebouw in twee fasen gerestaureerd worden.

In de eerste fase zullen de daken en gevels van de oostvleugel inclusief het torenvolume, beide hoekpaviljoenen en het zogenaamde 'judo'-volume in de noordvleugel worden gerestaureerd. In de tweede fase zullen de daken en gevels van de zuid-, west-, en noordvleugel van het gebouw, evenals de gevels van de binnenkoeren en de daken van de badengangen worden gerestaureerd.

Het voormalig stedelijk zwembad, ter plaatse ook gekend als 'Den Aoven Dok', is een imposant gebouwencomplex in eclectische, overwegend neo-Vlaamse-renaissancestijl. De bouw begon tijdens de Eerste Wereldoorlog en het zwembad werd geopend in 1924. Aanvankelijk was het de 'badkamer van het volk'. Naast een zwemafdeling, baden (voor de meer begoede klasse), douches (voor de minderbedeelden) was er ook woongelegenheid.

Het gebouw werd in 1997 als monument beschermd. Tot 2001 kon er nog een duik genomen worden in het zwembad. Sindsdien staat het gebouw leeg en drong een restauratie zich op. Het voorstel om de zwembadfunctie in ere te herstellen bleek niet haalbaar.

Foto Onroerend Erfgoed

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio