Buschauffeurs raakten eerder al slaags

Buschauffeurs raakten eerder al slaags

Buschauffeurs raakten eerder al slaags

Print
Zandhoven - De twee bekvechtende vrouwelijke buschauffeurs die dinsdag met hun gelede bussen een half uur het centrum van Zandhoven blokkeerden, zijn woensdag op het matje geroepen. Volgende week beslist De Lijn over mogelijk ontslag.

"Ze hebben allebei hun versie van de feiten kunnen geven omdat die afweken van elkaar", zegt Koen Peeters, woordvoerder van vervoersmaatschappij De Lijn. "Tot er duidelijkheid is over wie van de twee in de fout is gegaan, of misschien allebei, werken ze verder hun shiften af. Dinsdag zitten we in Turnhout samen met de vakbond en beslissen we verder over berisping, schorsing of ontslag. Wat ook de oorzaak van deze rivaliteit mag zijn, het is duidelijk dat dit gedrag niet door de beugel kan."

Lees ook: Ruziënde buschauffeurs zorgen voor blokkade

Ooit beste vriendinnen

De Lijn zit enorm verveeld met de zaak. De alleenstaande dames wonen respectievelijk in Broechem en Oelegem. Een overplaatsing naar een andere stelplaats is niet evident, want buschauffeurs mogen altijd een voorkeurregio opgeven en willen altijd zo dicht mogelijk bij hun woonst werken. Een van de buschauffeurs komt met de fiets naar het werk.

Het straffe is dat beide buschauffeurs vroeger beste vriendinnen waren. Ook bij de collega's weet eigenlijk niemand wat de oorzaak van hun langlopende vete is. De klucht in Zandhoven is het dieptepunt in een hele reeks incidenten, meermaals gevolgd door een bemiddelingsgesprek bij de regiomanager. "Maar die gesprekken hebben blijkbaar weinig soelaas gebracht", stelt woordvoerder Koen Peeters vast.

Zijspiegels er af en klap in het gezicht

Zo beschuldigden de vrouwelijke chauffeurs elkaar in het verleden al wederzijds van het opzettelijk afrijden van elkaars zijspiegels als ze elkaar moeten kruisen op smalle wegen. Vorig jaar was er een incident waarbij de ene buschauffeur zei dat de andere haar op de parking een klap in het gezicht had gegeven. De Lijn liet toen de camerabeelden van de bussen opvragen, maar daarop was niets te zien.

Er werd toen bij een bemiddelingsgesprek een ultimatum gesteld dat ze allebei hun C4 zouden krijgen als er nog eens een akkefietje zou gebeuren. Sindsdien had de ene een stoïcijnse houding aangenomen, maar de pesterijen waren nog niet gestopt. Zo durfde de ene de andere nog te vernederen in de refter.

De schepen van Mobiliteit van Zandhoven had vorige woensdag een gesprek met De Lijn gepland over onder meer de knelpunten in de gemeente, maar dat overleg werd afgeblazen. Ook burgemeester Luc Van Hove (CD&V) vindt het ontluisterend wat er gebeurd is.

KMa

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio