Liefkenshoektunnel tolvrij tijdens spits

Van maandag 5 mei tot vrijdag 20 juni zal de Liefkenshoektunnel tolvrij zijn tijdens de ochtend- en avondspits. Die maatregel moet de hinder beperken van de onderhoudswerken aan de E34/N49 (de expresweg), die zaterdag starten. Tegelijkertijd geldt de maatregel als experiment, zeggen Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V).

Zaterdag starten de onderhoudswerken op de E34/N49 tussen Melsele en Antwerpen-Linkeroever. Om de hinder te beperken, zal tijdens de duur van de werken op weekdagen de Liefkenshoektunnel tolvrij worden gemaakt tussen 7 uur en 9 uur 's morgens en tussen 16 uur en 18 uur 's avonds. Voor de maatregel wordt 3,25 miljoen euro vrijgemaakt, zegt minister-president Peeters.

Vorig jaar waren er werken op dezelfde plaats, maar in de andere richting. Toen werd de Liefkenshoektunnel een aantal keer tolvrij gemaakt, wanneer er lange files waren. "Dat leidde soms tot frustraties van mensen die al een ander traject hadden gekozen", zegt minister Crevits. Voor het eerst wordt de tunnel nu structureel vrijgemaakt: iedereen weet vooraf dat er gedurende de periode van de werken in de spitsuren van de weekdagen niet betaald moet worden om door de tunnel te rijden. Uitzonderlijk, bij buitengewoon druk verkeer, kan de tunnel buiten die spitsuren ook tolvrij gemaakt worden.

Experiment

De maatregel is een experiment. "We willen zien wat de effecten zijn van het gratis maken van die tunnel op het gedrag van de weggebruikers", zegt Crevits. Uit de evaluatie achteraf moet blijken of de maatregel in de toekomst nog toegepast kan worden, bijvoorbeeld bij toekomstige werken. Er zijn immers later ook al werken aan de E17 gepland.

De mobiliteitsorganisaties VAB en Touring reageerden alvast positief op de maatregel.

DC / B

Archieffoto

Nu in het nieuws