OCMW-raadslid: "Hij kan toch zijn gouden tanden verkopen voor een lening?"

Antwerps OCMW-raadslid Marco Laenens (N-VA) suggereerde op een vergadering dat een OCMW-klant beter zijn gouden tanden zou smelten en verkopen om een tandheelkundige ingreep te kunnen betalen.

drombouts

Het incident deed zich woensdagochtend voor tijdens het bijstandscomité van het Antwerpse OCMW. Op de agenda stond de aanvraag voor een lening aan een Roemeense man voor een tandheelkundige ingreep van 2.000 euro. Dertien tanden moesten worden getrokken en vervangen door een tandprothese.

Tijdens de bespreking van het dossier deed Laenens, voorzitter van de vergadering, een opmerkelijke suggestie. "Er moest alleen voor de helft van het bedrag een lening worden aangevraagd. Ik heb toen daadwerkelijk de suggestie opgeworpen dat als de persoon zijn gouden tanden zou smelten en verkopen, hij een minder grote lening moest aangaan. Dit was trouwens een hypothetische vraag."

Zo heeft OCMW-raadslid Johan Peeters het alvast niet begrepen. "Het raadslid stelt voor om de steun afhankelijk te maken van de opbrengst van het smelten van de gouden tanden", zegt Peeters. "Zelfs als ik er nu nog aan denk, komen mijn haren rechtstaan van woede. Dat iemand al zo'n denkoefening durft te maken, is gewoon onethisch."

SVW

Foto Sander Genotte

MEER OVER OCMW

Nu in het nieuws