School in bres voor uitgewezen leerlingen

Het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver telt sinds kort twee leerlingen minder. Twee kinderen van het Armeense gezin Asatryan die er school liepen, werden in afwachting van hun uitwijzing naar een terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas overgebracht.

jrosquin

Gayane (19) en haar broer Harut (16) Asatryan volgden tot vorige week les in het Sint-Ursula-Instituut: zij in het laatste jaar Wetenschappen-Wiskunde, hij in de afdeling Sociale en Technische Wetenschappen. “Ze hadden zich volledig geïntegreerd in de school”, legt communicatieverantwoordelijke Ann Vanhaeren uit. “De directie van de school betreurt ten zeerste het moment van de uitwijzing. Gayane zou over twee maanden haar einddiploma behalen. Ze doet enorme inspanningen voor haar studies en is een voorbeeldige leerling met goede resultaten.”

Weinig menselijkheid

Volgens de advocaat van het gezin, meester Fato Hasoyan, is er een mondelinge toestemming dat de kinderen het huis mogen verlaten om naar school te gaan. Maar door de grote afstand tussen Sint-Gillis-Waas en Onze-Lieve-Vrouw-Waver, zo’n 57 kilomter, is dat in de praktijk niet haalbaar. Ook de timing laat volgens Hasoyan uitschijnen dat er met deze uitwijzing weinig menselijkheid gepaard ging.

De school, die de uitwijzing betreurt, wil zich extra inzetten voor Gayane. “Daarom gaan we overleggen met het Verbond van het Katholiek Onderwijs of Gayane haar diploma toch kan behalen. Haar cijfers waren de afgelopen jaren altijd briljant.”

Chris De Bruyn Foto JHS

Lees het hele artikel in de vrijdagkrant van Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio