Twee Oekraïense soldaten gedood door rebellen (video)

Print
Het Oekraïense leger is vrijdagochtend een omvangrijke militaire operatie gestart tegen de Oost-Oekraïense steden Slavjansk en Kramatorsk, waar pro-Russische separatisten tal van gebouwen bezet houden. Dat hebben de rebellen gemeld. In het noorden van de stad weerklonken schoten en zware ontladingen.

De operatie werd om 04.30 uur plaatselijke tijd gelanceerd. De soldaten bestoken controleposten van de separatisten die zelf granaatwerpers en pantserafweergeschut inzetten.

Helikopter neergehaald

"Het is een totale aanval", zo verklaarde de woordvoerder van de rebellen. Volgens een zegsman zijn twee Oekraïense helikopters van het type Mi-24 neergehaald. Twee Oekraïense soldaten zijn daarbij om het leven gekomen. Er zouden ook meerdere gewonden zijn gevallen en een gewonde piloot van een van de helikopters werd gevangen genomen door de rebellen (zie video). Het ministerie van Defensie in Kiev gewaagde van twee neergeschoten legerhelikopters.

Volgens de rebellen heeft een laag overvliegende helikopter autobanden doen ontbranden om zo rook te ontwikkelen.

Het Russische staatsperbureau Ria Novosti bevestigt dat meerdere helikopters boven de stad cirkelen. Regeringstroepen met zwaar militair materieel hebben de stad omcirkeld, luidt het.

Controlepost heroverd

Een andere militaire rebellenchef verklaarde aan Ria Novosti dat Oekraïense regeringstroepen een controlepost en de plaatselijke tv-zender hebben heroverd. Volgens de rebellen is het dorp Bilbassivka bezet door Oekraïense militairen.

Op Facebook heeft de Oekraïense interimminister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov bevestigd dat regeringstroepen een aanval hebben ingezet op pro-Russische milities in de oostelijke steden Slavjansk en Kramatorsk.

Slavjansk, een stad met meer dan 100.000 inwoners, ontsnapt door de opstand van pro-Russische 'volksmilities' sinds enkele weken aan de controle van de autoriteiten in Kiev. In de regio wordt sinds een week ook een team van OVSE-waarnemers vastgehouden.

Foto twitter (een gewonde Oekraïense soldaat valt in handen van de rebellen)

Een gewonde Oekraïense piloot wordt gevangen genomen door pro-Russische rebellen:

Een raket wordt afgevuurd op een Oekraïense helikopter:

.

Nu in het nieuws