Peeters mikt op het hart van de Antwerpse kiezer

Print
Minister-president Kris Peeters opent vandaag zijn verkiezingsoffensief op Antwerpen. De problemen van CD&V in de stad zijn bekend. De voorbije decennia is het leger van haar kiezers steeds meer afgekalfd in de strijd van de sp.a met achtereenvolgens het VB en de N-VA. Twee jaar geleden vond CD&V het zelfs raadzaam om op de lijst van Patrick Janssens te gaan staan.

CD&V heeft nog een ander probleem, niet alleen in Antwerpen trouwens. Haar boegbeeld Kris Peeters is weliswaar bijzonder populair in heel Vlaanderen, maar dat vertaalt zich niet in extra stemmen voor de partij. Die blijft in de peilingen muurvast hangen onder de twintig procent. Dat is in de verste verte niet genoeg als tegengewicht voor de N-VA, die tien tot vijftien procent hoger scoort. En dus lijkt het ook niet genoeg om Peeters in de stoel van minister-president te houden.

Peeters probeert nu zijn score in Antwerpen op te drijven door de kiezers te waarschuwen voor de N-VA met enkele thema’s die lokaal gevoelig liggen. Met CD&V aan de macht komt er meer geld voor de Antwerpse scholen, belooft hij. De voormalige werknemers van General Motors worden niet veroordeeld tot de bedelstaf, een risico dat ze volgens Peeters wel lopen wanneer de N-VA straks de werkloosheidsuitkeringen zal beperken in de tijd. En bovenal: wie zal de stad besturen als Bart De Wever en Liesbeth Homans verhuizen naar Brussel, zo vraagt de minister-president zich luidop af.

Zover is het natuurlijk nog lang niet. Wat de N-VA ook moge beweren, de kans is groot dat de partij straks niet in de nieuwe federale regering belandt en dat De Wever burgemeester van Antwerpen blijft. Maar Peeters heeft wel gelijk als hij De Wever uit zijn tent probeert te lokken en de Antwerpse kiezers wijst op de risico’s van hun stemgedrag. Een vergelijkbare situatie is in het verleden ook Bart Somers als burgemeester van Mechelen en lijsttrekker electoraal zuur opgebroken.

We verwachten de komende weken ook nog wel wat snoepjes voor het volk, die de verkiezingsuitslag enigszins kunnen beïnvloeden. Zo geven Peeters en minister Hilde Crevits vandaag een persconferentie waarin ze flankerende maatregelen voor de werkzaamheden aan de E34/N49 beloven. Wordt de Liefkenshoektunnel de komende maanden tolvrij? Met die beslissing zou CD&V in elk geval punten scoren in Antwerpen en het Waasland.

Door Lex Moolenaar

.

Nu in het nieuws