Vande Lanotte: "Aanval op onze sociale welvaart"

Op de 1 mei-viering in Oostende hebben sp.a-kopstukken Johan Vande Lanotte en John Crombez de keuze voor de verkiezingen van 25 mei scherp gesteld. Samengevat: kiezen voor een regering met de sp.a is een keuze voor sociale welvaart, kiezen voor een regering met N-VA staat gelijk aan sociale afbraak. Voor staatssecretaris Crombez moet er dan ook geen indexsprong komen, maar een "bonussprong" waarbij de ceo's en andere topmanagers bijvoorbeeld twee jaar hun bonus overslaan.

ikerremans

Voor Vande Lanotte en Crombez is het duidelijk. De socialistische partij heeft zich ingezet voor de versterking van ons sociaal stelsel en zal dat blijven doen. Maar dat systeem wordt "bedreigd" door de N-VA. "Er wordt een regelrechte aanval gelanceerd op onze sociale welvaart", aldus Vande Lanotte.

Verliesplan

Volgens Vande Lanotte en Crombez zullen vooral de gewone werknemers, gepensioneerden en werkzoekenden de tol betalen van de N-VA. "Het plan V van de N-VA is een verliesplan waarmee ze het land willen splitsen in twee groepen mensen. Mensen die er niet geraken aan het einde van de maand en mensen die al veel hebben en nog meer zullen krijgen", aldus Crombez.

Volgens Vande Lanotte dreigt met de N-VA een terugkeer naar de jaren 80. Die jaren waren "een sociale catastrofe in België". "Veertig procent meer staatsschuld, tien procent werkloosheid, een hoge inflatie en een aanslag op de koopkracht door drie keer een indexsprong, hogere remgelden in de ziektezorg. Ga maar door. Wij willen daar niet naar terug."

Bonussprong

Crombez lanceerde in zijn toespraak het idee van een "bonussprong" in plaats van een indexsprong. "Als we nu eens in plaats van al die werkende mensen loon af te pakken de bonus voor de ceo en de andere topmanagers twee jaar overslaan. Want de gewone werkmens heeft zijn index nodig, de ceo kan gerust twee jaar zonder bonus."

Belga Foto Belga

Vastgoed

Jobs in de regio