46 leden van Sharia4Belgium mogelijk voor rechter

Het federaal parket wil 46 verdachten in het terrorisme-onderzoek naar Sharia4Belgium voor de correctionele rechtbank van Antwerpen brengen. De zaak komt vrijdag voor de raadkamer met het oog op verwijzing, maar de kans is groot dat ze wordt uitgesteld. Vanuit de verdediging is er al zeker één vraag voor bijkomende onderzoek.

jrosquin

De tenlasteleggingen waarvoor het federale parket de verdachten wil vervolgen, zijn niet min. Zestien, zoals Fouad Belkacem en Hakim E., worden beschouwd als de leiders van een terroristische organisatie en daar staan celstraffen tot twintig jaar op. De andere verdachten worden aanzien als leden. Onder hen Syriëstrijders Jejoen Bontinck en Brian De Mulder, maar ook twee vrouwen die hun partner achterna reisden naar Syrië.

Syriëstrijders

Naast het ronselen van Syriëstrijders en het dreigen met een aanslag, werd onder meer ook de aanval op het politiekantoor in Sint-Jans-Molenbeek op 31 mei 2012 mee opgenomen in de tenlasteleggingen. Voorts wordt Hakim E. ook gelinkt aan de moord op een gijzelaar in Syrië, maar dat aspect moet nog verder onderzocht worden.

Slechts acht verdachten op de lijst bevinden zich momenteel in België. Twee van hen - Fouad Belkacem en Hakim E. - zitten nog altijd in voorhechtenis, de zes anderen zijn vrij onder voorwaarden. Van de overigen wordt vermoed dat ze in Syrië zijn. Mogelijk hebben er daar een aantal het leven gelaten, maar zolang er daarover geen sluitende bewijzen zijn, blijven ze mee op de lijst staan.

Belga Foto Belga (Fouad Belkacem)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER