Karim Bachar en Tanja Smit vrijgesproken in Forcom-affaire

Ex-gemeenteraadslid Tanja Smit (sp.a) gaat de Belgische staat dagvaarden na haar vrijspraak in de zaak-Forcom. In die zaak werden 37 mensen vervolgd voor gesjoemel met sponsorgelden en witwassen rond zaalvoetbalclub Forcom. Veertien van hen zijn vrijgesproken, vijf kregen opschorting van straf. Bij de vrijgesproken beklaagden ook Karim Bachar, stervoetballer en gemeenteraadslid.

drombouts

Het onderzoek in de zzaak-Forcom ging eind 2007 van start, nadat uit een telefoontap was gebleken dat rechercheurs zich met louche praktijken bezig hielden. Ze hadden tijdens hun diensturen sponsors gezocht voor Forcom in ruil voor een commissie. De sponsors konden een derde van het bedrag in het zwart terugkrijgen. Vijf van de betrokkenen kregen zes maanden cel voorwaardelijk en boetes tot 6.000 euro, deels voorwaardelijk. Forcom-bestuurder Rudy L. (55), die het systeem in 2005 op poten had gezet, kreeg twee jaar effectief en 4.000 euro boete.

Bachar

Voorts stonden een aantal spelers van Forcom op de loonlijst van de vzw Kids, een organisatie die zich bezig hield met straathoekwerk en die subsidies kreeg van de stad Antwerpen. Volgens het openbaar ministerie werd er voor onder meer de echtgenote van sp.a-gemeenteraadslid en zaalvoetballer Karim Bachar (38) een fictief arbeidscontract opgesteld. Haar vergoeding zou als premie gediend hebben voor zijn prestaties binnen Forcom, maar de rechtbank vond dat niet bewezen. De rechter stelde dat mevrouw Bachar voor elke euro die ze kreeg had gewerkt en dat ze bovendien amper meer verdiende dan dat ze werkloos zou zijn geweest. Beiden werden vrijgesproken.

Smit

Tanja Smit dook in het dossier op omdat ze bij een van de Forcom-sponsors verf had gekocht en daarop een procentje zou gekregen hebben omdat haar man een kennis van de eigenaar was. Maar vanaf het eerste moment kon ze bewijzen dat ze alles legaal en tot de laatste eurocent had betaald. Niettemin hield het Openbaar Ministerie voet bij stuk. Smit was op dat moment sp.a-fractieleidster in de Antwerpse gemeenteraad en zag een verdere politieke carrière in rook opgaan. Ze hoopt dat het gerecht zich voortaan meer empathisch zal opstellen zoals dinsdag werd gevraagd door minister van Justitie Annemie Turtelboom.

Smit start een geding tegen de Belgische staat om die aansprakelijk te stellen voor de fouten die tegen haar zijn gemaakt. Karim Bachar neemt geen gerechtelijke stappen en wil de zaak afsluiten.

JVB / Belga

Foto Wim Hendrix

Vastgoed

Jobs in de regio