Tevergeefs kamperen voor kind met leerstoornissen

Tevergeefs kamperen voor kind met leerstoornissen

Tevergeefs kamperen voor kind met leerstoornissen

Print
Mechelen - Enkele ouders hebben het voorbije weekend tevergeefs een hele nacht voor de poort van de Ursulinen in de Milsenstraat in Mechelen gekampeerd. Pas toen ze wilden inschrijven, bleek dat ze niet aan alle voorwaarden voldeden om een plekje voor hun kind met leerstoornissen te bemachtigen.

Sinds vrijdagavond 22u waren de families de Vos en Van Roy op post om hun kinderen zaterdagmorgen om 9u te kunnen inschrijven. "Onze dochter heeft dyslexie, waardoor ze moeilijk woorden kan lezen, en ze heeft ook moeite met rekenen. Omdat ze heel haar basisschool in de Ursulinen heeft gedaan, wil ze hier graag blijven", vertelt vader Rudi de Vos. In de B-stroom, voor kinderen die nog niet over een getuigschrift basisonderwijs beschikken, waren er twaalf plaatsen voorhanden. "Eerst gaan de plaatsen naar kinderen van leerkrachten en zussen of broers van leerlingen. Als pleegvader kom ik sowieso op een wachtlijst terecht, want er waren alleen plekken voor niet-indicatorleerlingen", zegt Erik Caersen.

Niet juiste diploma

Daarvan waren twee andere ouderparen jammer genoeg vooraf niet op de hoogte, wat voor grote ontgoocheling zorgde na een nacht kamperen. "Omdat ik als moeder niet over een diploma secundair onderwijs beschik, kan onze dochter niet in de Ursulinen blijven gaan", zegt mama Negia Dallali. De ouders van kinderen die al les volgen in de basisschool van Ursulinen hadden vooraf nochtans een brief mee naar huis gekregen. "Daarin stond dat wij best om 5u30 aan de poort konden staan. Om die reden hebben wij beslist om op veilig te spelen en te kamperen", zegt Steven Van Roy.

Hij wilde zijn tweeling inschrijven. Maar omdat de mama geen diploma middelbaar onderwijs heeft, lukte dat niet. De ouders hopen dat een gesprek met de directie van de school nog iets oplevert. "Wij waren totaal niet van deze regels op de hoogte. Ik vind dit discriminatie", zegt Dallali. Andere ouders die een uur voor de start van de inschrijvingen aan de school arriveerden, waren er ook aan voor de moeite. Ze komen uiteraard wel op een wachtlijst terecht.

Decretaal verplicht

Directeur Francis Van Caer is zich bewust van de vervelende situatie. "Maar het decreet verplicht onze tot deze aanpak", reageert hij. Mogelijk is er in de toekomst wel een uitbreiding mogelijk van het aantal plaatsen voor leerlingen in de B-stroom. Er zijn plannen om de school te verbouwen. Er stonden trouwens ook al vroeg ouders voor te poort te wachten in de Hoogstraat. Zij wilden hun zoon of dochter inschrijven voor een klas in de A-stroom, voor kinderen die wel een getuigschrift hebben. Daarvoor zijn er 220 plaatsen. Opvallend meer dus dan voor leerlingen voor de B-stroom. "Kinderen in een B-klas vragen een specifieke aanpak. Om een goede begeleiding en een opleiding op maat te garanderen, wordt het aantal leerlingen in de 1B-klas klein gehouden", legt Van Caer uit.

SVH

Foto Marc Aerts

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio