Gaia woedend op Piet Huysentruyt na bereiding levende kreeft (video)

Gaia woedend op Piet Huysentruyt na bereiding levende kreeft (video)

Gaia woedend op Piet Huysentruyt na bereiding levende kreeft (video)

Print
"Ik ga de kreeft levend op de grill gooien." Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch wist niet waar hij het had toen hij Piet Huysentruyt zaterdag bezig zag in Chez Piet op VIER.

Enkele kandidaten uit Komen Eten draaiden zich liever even om toen Piet Huysentruyt de poten van de (levende) kreeft uittrok en ze vervolgens (nog altijd levend) in twee sneed. "Je moet daar niet mee inzitten", reageerde de tv-kok. "Als je ze straks zult eten, zal je content zijn. Echt waar. Als ze rechtstreeks op de grill gaat, is ze echt het beste."

Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch kan er niet mee lachen. "Duizenden amateurkoks zullen dat voorbeeld overnemen, zonder te beseffen dat dit de gruwelijkste pijn is die je een kreeft kan aandoen. Piet Huysentruyt houdt nog maar eens de mythe in stand dat dieren moeten lijden om lekker te smaken. Er zijn toestellen op de markt die kreeften verdoven en pijnloos laten sterven, zonder stress."

Gaia wil VIER nu aanspreken op "het schrijnend gebrek aan ethiek" en "de barbaarse televisie". VIER-woordvoerder Kristof Demasure ziet geen probleem. "Dit was geen amusementsprogramma. Hier leerde een sterrenchef aan hoe een bereiding best gebeurt: van een chef die een Michelinster in huis heeft, mag je verwachten dat hij professioneel te werk gaat, en dat zo ook toont. Ik begrijp de reacties, maar Piet Huysentruyt weet heel goed waar hij mee bezig is."

Beelden: VIER

Nu in het nieuws