285 baby's kregen nieuwe wasbare luier tijdens wereldrecordpoging

Zaterdag hebben op 8 plaatsen in België 285 baby's tegelijkertijd een propere, wasbare luier aangespeld gekregen. Dat gebeurde tijdens de Great Cloth Diaper Change (GCDC), een initiatief van de Amerikaanse Real Diaper Association, een non-profit organisatie rond herbruikbare luiers. Die haalde drie jaar geleden al het Guinness Book of World Records met 8.301 simultane luierverversingen op 182 plaatsen wereldwijd en hoopt dit jaar beter te doen.

mceulemans

"De GCDC is niet alleen een recordpoging, het is voor jonge ouders die ze nog niet gebruiken ook een goed moment om kennis te maken met wasbare luiers", zegt José Delameilleure van Klein Spook, een webwinkel gespecialiseerd in herbruikbare luiers. "Naast het feit dat herbruikbare luiers goedkoper zijn dan wegwerp en ze beter zijn voor de babybilletjes, zijn ze vooral beter voor het milieu.

Zes bomen per kind

Wegwerpluiers veroorzaken een gigantische afvalberg van 1.000 kg per kindje, of één extra vuilniszak per week. In herbruikbare luiers worden geen grondstoffen gebruikt die niet hernieuwbaar zijn, zoals petroleum. Er worden ook geen bomen voor omgehakt. Bij wegwerpluiers zijn dat makkelijk zes bomen per kind."

Drie jaar geleden werden in België tijdens de GCDC 200 luiers ververst, waarvan er 87 in aanmerking kwamen voor het wereldrecord. "Dit jaar haalden we 285 verversingen", gaat José Delameilleure verder. "257 daarvan, die in Leuven, Gent, Beerse, Kortrijk en Antwerpen gebeurden, tellen mee voor het wereldrecord." Pas over een tweetal weken wordt duidelijk of de wereldwijde recordpoging ook geslaagd is.

Belga, archieffoto

Nu in het nieuws