Ongerust Horeca Vlaanderen deelt stressballen uit

Horeca Vlaanderen heeft zaterdag in tien verschillende steden en gemeenten stressballetjes uitgedeeld. Met deze ludieke actie verwijst de organisatie naar de stress die ondernemers hebben door de hoge loonlasten en het gebrek aan flexibiliteit in de arbeidsduur.

mceulemans

"Onze ondernemers staan onder stress. Ze hebben angst voor het voortbestaan van hun zaak en smeken om extra begeleidende maatregelen. Als straks de geregistreerde kassa wordt ingevoerd, worden alle lonen officieel. Momenteel bedraagt de maximum toegelaten arbeidsduur 38 uur, met een kleine marge voor overuren. Dat is onwerkbaar voor onze sector", zegt afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche.

"Toegelaten arbeidsduur verlengen"

Naast een lastenverlaging pleit Horeca Vlaanderen voor een verlenging van de toegelaten arbeidsduur. De beroepsvereniging vraagt om een vrijwillige arbeidsduur tot 48 uur per week mogelijk te maken. "In horeca worden lange dagen geklopt. Werknemers zijn hiervoor ook zelf vragende partij. De huidige reglementering is volledig onaangepast aan een sector als de onze", wijst Danny Van Assche de politiek met de vinger.

Horeca Vlaanderen roept de politieke partijen dan ook op na de verkiezingen snel werk te maken van veranderingen. Zaterdag werden onder andere in Brugge, Roeselare, Aalst en Hasselt stressballetjes uitgedeeld om aandacht te vragen voor deze problematiek.

Belga, archieffoto

Nu in het nieuws