Donetsk houdt op 11 mei referendum voor afscheiding van Oekraïne

Op 11 mei vindt in Donetsk een referendum plaats over de onafhankelijkheid van het oosten van Oekraïne. "Dit referendum is onvermijdelijk", zei Denis Pouchiline, de leider van de separatisten in Donetsk.

mceulemans

De vraag die de inwoners van het oosten van Oekraïne voorgelegd krijgen, luidt: "Keurt u de onafhankelijkheidsverklaring van de volksrepubliek van Donetsk goed?". Pouchiline vermoedt wel dat Kiev en de internationale gemeenschap de uitslag van het referendum als illegaal zullen beschouwen. "Maar na het referendum zullen er vrije verkiezingen zijn die moeten beslissen wie de volksrepubliek zal leiden", aldus Pouchiline.

"Referendum onvermijdelijk"

Volgens de separatistenleider wordt nog onderzocht welke formule de beste is voor de samenwerking met de rest van Oekraïne: een federatie, een confederatie of de volledige onafhankelijkheid. "Dit referendum is onvermijdelijk en we hebben voldoende geld om het te organiseren", aldus Pouchiline.

De samenwerking met de Oekraïnse politie in de regio van Donetsk is volgens Pouchiline "complex". "Een deel van hen werkt met ons samen, een ander deel weigert dat."

Belga, foto AFP

Nu in het nieuws