Oekraïne en VS: "Russische jets schenden Oekraïens luchtruim"

Russische vliegtuigen zijn de voorbije 24 uren "meerdere keren" het Oekraïens luchtruim binnengevlogen. Dat heeft een woordvoerder van het Pentagon vrijdag gezegd. Rusland ontkende dat zaterdag.

mceulemans

De woordvoerder van het Pentagon riep Rusland op onmiddellijk maatregelen te nemen om de spanning in het gebied te verminderen. Meer details over de schendingen van het luchtruim gaf het Pentagon niet vrij.

Ontkend

Het Russische ministerie van Defensie ontkende daags nadien. "Er werden geen schendingen van het luchtruim van Russische buurlanden, waaronder Oekraïne, vastgesteld door de Russische controlemiddelen", meldde het ministerie van Defensie in Moskou, aldus het officiële nieuwsagentschap Itar-Tass

.

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek (foto, links) zei zaterdag in Rome na ontmoetingen met de paus en de Italiaanse premier Matteo Renzi, dat de schendingen van het Oekraïense luchtruim "enkel tot doel hebben om Oekraïne een oorlog te doen starten". Zeven keer drongen Russische militaire toestellen het nationale luchtruim binnen, klonk het nog.

Belga, foto AFP

MEER OVER Rusland

Nu in het nieuws