"Wie Kris Peeters als minister-president wil moet CD&V stemmen"

CD&V-kopman Kris Peeters heeft zaterdag de verschillen met grote concurrent N-VA in de verf gezet. "Bij ons is mensen pijn doen geen programmapunt", klonk het op het verkiezingscongres in Brugge. Maar ook: "Wie ons wil, moet voor ons stemmen". Dat de kiezer denkt dat CD&V er sowieso wel weer bij zal zijn, dat willen de christendemocraten kost wat kost vermijden.

jrosquin

"Wij kiezen niet voor het populisme", stak Peeters van wal. "Niet voor de demagogie van de angst. Niet voor de frontale aanval op de zwaksten. Niet voor de brutale verandering. Want dat zal ons finaal alleen maar verzwakken."

De minister-president zette zich daarbij fors af tegen N-VA-voorstellen als de afschaffing van de automatische index, de berperking van werkloosheidsuitkeringen in de tijd en het schrappen van de wachtuitkering. "Het enige wat die maatregelen doen, dat is mensen in de miserie duwen."

"Geen maatregelen die pijn doen"

CD&V zet daar de eigen plannen tegenover. "Wij besparen waar het kan en investeren waar het moet", verwees Peeters naar het sociaal-economisch 3D-plan van de partij. "Geen maatregelen die u pijn doen, maar ook niet de loodzware stilstand van het status quo."

De kiezer moet zich echter geen illusies maken. CD&V krijgt men er "niet zomaar gratis bij". De kiezers moeten niet denken dat de christendemocraten "er wel voor zullen zorgen dat de brutale verandering verzacht wordt", waarschuwde Peeters.

Minister-president

Dat de Vlamingen Peeters volgens de peilingen liefst opnieuw als minister-president zien, greep voorzitter Wouter Beke aan om dezelfde boodschap in de verf te zetten. "De kiezer moet duidelijk zijn: wie Kris wil, zal op CD&V moeten stemmen."

Peeters' speech werd aan de start trouwens even onderbroken door enkele Voorposters die het podium bestormden met hun eis om een Vlaamse republiek. Onder luid boegeroep werden zij snel verwijderd.

Belga Foto Belga

MEER OVER CD&V

Nu in het nieuws