Zondag is erfgoeddag in de Noorderkempen

Het thema van Erfgoeddag 2014 is Grenzeloos - en waar komt dit thema beter tot zijn recht dan in onze grensregio? Een aantal gemeenten koppelen het thema grenzeloos bovendien aan de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Vaak wordt vergeten dat de oorlog ook in onze regio een grote impact had en heel wat slachtoffers eiste. Zo was er de dodendraad, een elektrische draadversperring die tijdens WO 1 aan de Belgisch-Nederlandse grens werd geplaatst om smokkelaars en vluchtelingen tegen te houden.

toon.verheijen@gazetvanantwerpen.be

Erfgoedcel Noorderkempen is op Erfgoeddag aanwezig in Zondereigen, vlakbij de grens, aan café Schuttershof. Je kunt daar starten voor een fiets- of wandeltocht langs de dodendraad. Er is ook muzikale omkadering met oorlogsliederen en -poëzie. Ook aan de kinderen wordt gedacht met een 'poppymolen' - een draaimolen in het thema van WO 1. Radioamateurs zullen een zendmast opstellen; geen toevallige keuze want ook tijdens WO 1 was er in Baarle-Hertog een strategisch belangrijke zendmast gestationeerd. Die dag zullen authentieke morseberichten uit WO 1 verzonden worden naar andere zendstations in Vlaanderen. Je kunt ook zelf je boodschap door de dodendraad smokkelen. Dit gesmokkelde bericht wordt dan van daaruit verzonden naar café Schuttershof, waar je het kunt afhalen.

Ook in de gemeenten Hoogstraten, Merksplas en Weelde (Ravels) zijn er startplaatsen voor de dodendraadfietsroute. Dit is een fietsroute van 38 km met daarlangs 4 reconstructies en 14 thematische infoborden. Hier en daar kun je via een QR-code ook verhalen over de dodendraad herbeluisteren. Meer info: www.dodendraad.org

. De gratis fietsroute vind je in de regiofolder van Erfgoeddag in de Noorderkempen.

In Merksplas vertelt een gids je aan de landlopersbegraafplaats van Merksplas-Kolonie meer over de impact van de Spaanse Griep aan het einde van WO 1.
In Weelde-Statie kun je deelnemen aan een geleide rondleiding over de relicten van het vroegere station. Hier kwam tijdens WO 1 de vluchtelingenproblematiek - die we ook vandaag nog kennen - tot uiting: tienduizenden vluchtelingen passeerden hier de grens en werden tijdelijk opgevangen in loodsen. Er is ook een kleine fototentoonstelling over de vluchtelingen uit WO 1.

In Arendonk kun je deelnemen aan een geleide wandeling die een licht werpt op Arendonk als grensgemeente tijdens de Groote Oorlog. Het heemmuseum organiseert een tentoonstelling met als thema's de dodendraad, de quarantainestallen en de smokkelroutes.

In Oud-Turnhout lanceert men op Erfgoeddag een fiets- en autoroute langs locaties en relicten die ons herinneren aan de Groote Oorlog. Gloednieuwe infoborden langs het parcours geven extra duiding bij de gruwelijke gebeurtenissen.

In Turnhout tenslotte kun je deelnemen aan een geleide stadswandeling met als thema de Groote Oorlog. Toerisme Turnhout lanceert een gloednieuwe vesparoute langs de dodendraad. In het Speelkaartenmuseum loopt tijdens Erfgoeddag de tentoonstelling Kartonnen wapens - speelkaarten tijdens WO 1.
Ook de andere gemeenten, die niet aan de grens liggen, nemen natuurlijk deel aan erfgoeddag.

De heemkring van Kasterlee organiseert een geleide wandeling door het voormalig militair domein van Tielen. De gids vertelt je over de slag bij Tielen, die hier in 1597 plaatsvond.

In Rijkevorsel kun je een fietstocht door het dorp doen langs erfgoedlocaties en Beerse en Vosselaar werkten samen aan een fietstocht langs de voormalige gedeelde pastorij.

In elke gemeente kun je bovendien deelnemen aan een erfgoedspel (bv. een zoektocht, oude volksspelen,...) als je aan 3 diverse locaties een stempel verzamelt, krijg je van de erfgoedcel een toepasselijk cadeautje.

Dit is slechts een greep uit het ons aanbod. Voor een volledig overzicht van alle activiteiten tijdens Erfgoeddag: www.erfgoeddagnoorderkempen.be

Toon Verheijen
Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio