Stad Turnhout staat achter Schone Kleren

De Mondiale Raad van Turnhout voert zaterdag actie in de Gasthuisstraat.

toon.verheijen@gazetvanantwerpen.be

Daarbij zal ze aan passanten vragen om een label uit hun kleding te knippen. Deze labels zullen dan ter plaatse door vrijwilligers op grote t-shirts gestikt worden. Deze t-shirts met labels en handtekeningen zullen door Wereldsolidariteit aan Belgische kledingmerken overhandigd worden om hun eisen voor betere werkomstandigheden kracht bij te zetten. Met deze symbolische daad wil de Mondiale Raad de consument wakker schudden en bewustmaken over de arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders.

“Veel mensen weten niet dat hun kleren in mensonwaardige omstandigheden gemaakt zijn. Na de grootste ramp ooit in de kledingindustrie op 24 april 2013 waarbij het Rana Plaza-complex in Bangladesh instortte en er 1129 kledingarbeiders omkwamen, hebben al meer dan 115 westerse modebedrijven die kleding bestellen in Bangladesh een veiligheidsakkoord ondertekend. Voor de eerste keer erkennen kledingmerken dat zij ook verantwoordelijk zijn voor de omstandigheden waarin hun kleding gemaakt wordt. Ze willen betalen voor veiligere fabrieken en vakbonden toelaten”, zegt Leen Van den Putte.

Ook Stad Turnhout levert inspanningen in het kader van de Schone Kleren Campagne en koopt verantwoorde dienstkleding. Ook is de stad Schone Kleren Gemeente sinds 2005.

Toon Verheijen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio