Naast Brussel nog 18 kandidaat-gaststeden voor EK 2020

De Europese Voetbalbond UEFA heeft zaterdagmiddag de namen van de landen vrijgegeven die wedstrijden van het EK 2020 willen organiseren. Er zijn in totaal negentien landen die hun interesse officieel kenbaar gemaakt hebben, België dingt zoals eerder bekend met Brussel mee.

jrosquin

De UEFA besliste vorig jaar al dat het EK van 2020 in dertien verschillende Europese steden gespeeld zal worden. De officiële deadline voor het inleveren van de dossiers van de gegadigden liep vrijdagnacht af. Naast België (Brussel) zijn ook Azerbeidzjan (Bakoe), Wit-Rusland (Minsk), Bulgarije (Sofia), Denemark (Kopenhagen), Engeland (Londen), Macedonië (Skopje), Duitsland (München), Hongarije (Boedapest), Israël (Jeruzalem), Italië (Rome), Nederland (Amsterdam), Ierland (Dublin), Roemenië (Boekarest), Rusland (Sint-Petersburg), Schotland (Glasgow), Spanje (Bilbao), Zweden (Stockholm) en Wales (Cardiff) kandidaat. In elke weerhouden stad worden normaal gezien drie groepswedstrijden en een achtste of kwartfinale gespeeld.

Van de negentien kandidaten hebben enkel Engeland (Londen) en Duitsland (München) zich ook kandidaat gesteld voor het pakket 'halve finales en finale'. De halve finales en de eindstrijd van het EK 2020 worden dus sowieso in München of Londen afgewerkt.

"We zijn heel gelukkig dat we zo veel bids binnengekregen hebben om EK 2020 te organiseren", aldus UEFA-voorzitter Michel Platini. "De 60e verjaardagseditie van het toernooi wordt sowieso historisch, met wedstrijden in verschillende Europese steden".

Zes kandidaten vallen af

Nu is het aan de UEFA om de verschillende dossiers zorgvuldig te bestuderen. Een beslissing over de toekenning van de dertien speelsteden gebeurt door het Uitvoerend Comité van de UEFA op 19 september in Genève. Er vallen in totaal dus zes kandidaten uit de boot.

Donderdag raakte al bekend dat de KBVB en Brussel vier wedstrijden naar België willen halen, waaronder de openingswedstrijd.

Belga Foto Reuters (Michel Platini centraal)

MEER OVER Michel Platini

Meer sportnieuws