Torenbeklimming wijkt voor slechtvalken maar nog mooie dingen te doen in Hoogstraten

Zoals intussen bekend broedt er sinds kort - en dat voor de eerste keer - een koppel slechtvalken in de toren van St. - Katharinakerk van Hoogstraten. Daardoor kan de toren deze keer niet beklommen worden.

toon.verheijen@gazetvanantwerpen.be

Na een lange afwezigheid broedde de slechtvalk in 1995 voor het eerst terug in Vlaanderen. De terugkeer van de slechtvalk is een welkome, gratis oplossing om de overlast van verwilderde duiven aan te pakken. De snelste vogel ter wereld telt in ons land nu ongeveer 70 broedpaartjes. Zondag was er in het kader van de Opening van het toeristisch seizoen namelijk de mogelijkheid voorzien voor iedereen om de Sint Katharinatoren te beklimmen. Guy Rigouts, voorzitter VVV Hoogstraten : "De nestkast hangt niet meer dan een meter of vijf boven de ommegang waar de bezoekers zouden komen. Dat zou echter het risico bieden op verstoring van het broeden. De valken verlaten dan mogelijk hun broedsel of ze reageren op indringers met duikvluchten. Beide willen we vermijden. Daarom hebben we besloten om de torenbeklimming af te gelasten. We excuseren ons bij de bezoekers en bieden een volwaardig alternatief : In de buurt van de Pax zal een telescoopkijker opgesteld staan om misschien een slechtvalk te spotten die graag op het kruis zit. Dit onder het genot van een borrel Tongklever. In de namiddag zal er ook een vogelspotter aanwezig zijn om de nestkast in de gaten te houden en uitleg te geven".

Hoogstraatse specialiteitenmarkt met gratis proevertjes: het vertrouwde concept blijft behouden: verschillende Hoogstraatse producenten presenteren hun ambachtelijke producten en naar goede gewoonte mag er ook geproefd worden.

Cultuur- en ambachtenmarkt: in het kader van de Week van de Amateurkunsten is er de kunst- en ambachtenmarkt. Je vindt er tal van lokale kunstenaars en ambachtslieden in actie die er het beste van zichzelf tonen. Laat je verrassen door leuke hobby's en zelfgemaakte prullaria. Steek je hoofd ook eens binnen in zaal Sint-Cécilia, waar de podiumbeesten onder de amateurkunstenaars ten dans spelen.

Kempische Klavierdag: de Sint-Katharinakerk is het decor voor de Kempische Klavierdag. Allerhande klavieren worden bespeeld met vingers, handen én voeten! De leerlingen uit de muziekacademies presenteren concerten op twee orgels en klavecimbel en het symfonisch orkest met o.a. de orgelsymfonie Camille Saint-Saëns zal je ongetwijfeld kunnen bekoren.

Fiets mee met de nieuwe Dodendraadroute: de dodendraad was een elektrische versperring aan de grens tussen België en Nederland tijdens WO I. Het was de grens tussen oorlog en vrede. De gloednieuwe fietsroute neemt je mee langs traject van deze dodendraad. Langs de route staan reconstructies en verschillende infoborden. Sommigen van deze infoborden bevatten een QR-code waarmee je een ingesproken verhaal kan downloaden. De route is 38 km lang en volgt het knooppuntennetwerk. Start aan bezoekerscentrum De Klapekster.

Fototentoonstelling 'Over de grenzen heen': fototentoonstelling in de Sint-Katharinakerk rond de Heilig Bloedprocessie en het 'randgebeuren' van deze twee processies: de processiegangers, de toeschouwers, de kermis, ...

Tentoonstelling Wiebe Reijinga: tentoonstelling van een 'zwerver-kunstenaar' die in de jaren '20 in Hoogstraten verbleef en in ruil voor een kom soep verschillende schilderijen maakte.

Smoutebollen aan de Laermolen: naar goede gewoonte kunt u aan de Laermolen terecht voor een heerlijke portie - ondertussen - beroemde smoutebollen. Vanuit het centrum kan je er met de huifkar, op een drafje, naartoe. Bovendien viert vzw De Laermolen dit weekend haar 10-jarig bestaan. Dubbel feest dus! De laatste zondag van april is het traditioneel ook Vlaamse Molendag. Ook de Salm Salm-molen in Hoogstraten en de MeerselMolen in Meersel-Dreef zetten hun deuren open voor het grote publiek.

Toon Verheijen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio