Middenstandsorganisaties vragen promotie en omkadering koopzondagen

Ondernemersorganisaties Unizo Antwerpen-Stad en het NSZ vragen dat de zopas goedgekeurde koopzondagenregeling in Antwerpen voldoende gepromoot en omkaderd wordt met andere evenementen, zodat nieuwe inkomsten de extra kosten overtroeven. Ook vraagt men om een evaluatie na verloop van tijd.

jrosquin

Voor Nico Volckeryck (voorzitter Unizo Antwerpen-Stad) moet de zondagsopening beperkt worden tot de eerste zondag van de maand, zoals afgesproken met de stad. "Al kunnen uitbaters natuurlijk zelf beslissen om nog meer open te doen, ook met bijvoorbeeld een laatavondopening", zegt Volckeryck. Hij maakt zich overigens zorgen over nachtwinkels, die volgens hem nu 24 uur op 24 open kunnen zijn. "Gaan die nu niet plots boomen? En wat met de werkomstandigheden van het personeel?" Volckeryck ziet in meer koopzondagen wel grote kansen voor jobstudenten, omdat er volgens hem veel extra personeel zal moeten worden gezocht.

Grootschalige promotie en omkaderende evenementen

Zowel Unizo als het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vragen bovendien om grootschalige promotie en omkaderende evenementen. Unizo kijkt daarvoor onder meer naar de schepen van Cultuur om zijn bijdrage te doen. "De N-VA wou deze koopzondagen. Wil men de kracht van verandering, dan moet die niet enkel niet uit de kassa van de ondernemer komen", zegt Volckeryck. "We geloven er zeker in dat de koopzondagen een boost kan geven, als het tenminste goed wordt aangepakt."

Bij NSZ vraagt men "zwaar" in te zetten op het aantrekken van buitenlandse toeristen. Bij Unizo ziet men ook kansen voor Waalse bezoekers, die volgens Volckeryck de laatste tijd steeds meer hun weg naar de stad vinden.

De organisaties vragen ook om een evaluatie na verloop van tijd. "Blijken de koopdagen geen succes, dan kunnen ze het best worden afgevoerd", vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, die meent dat er weinig animo is bij handelaars voor meer koopzondagen.

Belga Foto WH

Lees ook: Goedkeuring voor zondagswinkelen in Antwerpen