Thé Lau: "Sinds het verdict is de band met mijn gezin intenser"

Valt er eigenlijk nog wat te lachen als je weet dat de kans groot is dat je er over een jaar niet meer bent? Volgens Thé Lau (61) wel. De Nederlandse zanger-schrijver kreeg onlangs te horen dat de kanker die in zijn lichaam huist hem, nog zes tot negen maanden gunt. “Ik kan van nog ontzettend veel dingen de humor inzien”, zegt hij. “Maar natuurlijk ben ik ook bang. Vooral ’s nachts, dan is de angst het ergst.”

jrosquin

Had je het zien aankomen? The Lau: Ik heb kanker gekregen door te roken en te drinken, daar moet ik niet flauw over doen. Maar ik heb geen geduld met mensen die me dat verwijten. Met zulke mensen praat ik niet. Natuurlijk is mijn levensstijl  een oorzaak, anderzijds: er zijn rokers en drinkers die geen kanker  krijgen. Ik wil gewoon niet dat de gesprekken die ik nu nog voer daar over gaan.

Sinds dat harde verdict is het samenzijn met mijn familie intenser. Hoe absurd dit ook mag klinken, maar dat is positief. Ik benut mijn tijd nu ook beter: ik ben nooit een ochtendmens geweest, maar sinds ik weet dat mijn dagen geteld zijn, zit ik elke ochtend al om halfacht te schrijven .

Zijn er dingen die je nog moet oplossen? Ik zou niet weten wat. De energie die ik nog heb, wil ik gebruiken om mijn werk af te maken. En ik wil mijn zonen natuurlijk ook nog zo veel mogelijk meegeven. En mijn vrouw, mijn huwelijk. De relatie tussen Marijke en mij is mooier dan ooit, we zijn veel meer met elkaar bezig.

Waarom wil je nog optreden en interviews geven? Ik zou me - zoals sommige lotgenoten - kunnen terugtrekken, maar ik kan ook gewoon doorgaan. En dat is wat ik doe, omdat mijn werk nog niet af is.

Jo Smeets Foto Luc Daelemans

Lees het hele interview in uw weekendkrant

Nu in het nieuws