Willem-Alexander en Maxima trekken door Nederland op Koningsdag

De Nederlandse koninklijke familie is zaterdagochtend rond 10 uur aangekomen in De Rijp. Het plaatsje in de Noord-Hollandse gemeente Graft-De Rijp is de eerste plek die koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun gevolg aandoen op deze allereerste Koningsdag.

jrosquin

De koninklijke gasten, onder wie prinses Beatrix, prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en hun kinderen, maken kennis met het dorp en zijn historie. In totaal helpen 1200 vrijwilligers mee om het bezoek aan De Rijp tot een feest te maken.

Toen de koninklijke gasten uit de bus stapten, werden ze onder luid gejuich ontvangen. Ook zongen de toeschouwers langs de kant 'Lang zal hij leven'. "We willen laten zien dat De Rijp het beste dorp van Holland is. En jullie meenemen in een reis door de tijd." Dat zei burgemeester Ria Oosterop-Van Leussen in haar welkomstspeech.

Keiensmijten

Máxima en Willem-Alexander moesten tijdens hun tocht door De Rijp onder meer tennissen op een baan die speciaal door de tennisvereniging was gemaakt. Ook mocht het koninklijke familie onderweg 'keiensmijten': met keien probeerden ze een paaltje om te stoten.

Ondanks het grote enthousiasme is het niet vol in De Rijp. Volgens een gemeentewoordvoerder is het gezellig druk. Hij schat de opkomst op zo'n 7.000 tot 8.000 mensen.

Amstelveen

Na De Rijp reist de familie om 11 uur door naar Amstelveen, de tweede locatie van deze Koningsdag. Aanvankelijk stond de viering van het feest al vorig jaar gepland in deze plaatsen, maar dat ging niet door vanwege de troonswisseling.

Koningsdag is eigenlijk op 27 april. Maar omdat dat dit jaar op een zondag valt, is ervoor gekozen het feest een dag eerder te vieren.

Overigens maakte de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag nog bekend dat het Koninklijk Huis sinds zaterdag een eigen Facebook-pagina heeft. Een Twitter-account was er al.

Belga Foto AFP

Nu in het nieuws