Homans: "Van uitspraken Tobback heb ik niet wakker gelegen"

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback noemde haar “een tweederangskandidate” en socioloog Jan Vranken vindt haar sociaal beleid in Antwerpen “thatcheriaans”. Wat doet dat met een 41-jarige politica in volle opmars?

jrosquin

Raken uitspraken zoals die van Tobback en Vranken u dan niet? Liesbeth Homans: Van Tobback heb ik niet wakker gelegen, ik voelde zelfs niet de behoefte om op zijn uitspraak te reageren. Al vind ik wel dat je ook tijdens een campagne beschaafd moet blijven. En als hij zegt dat niemand zich mijn optreden in het Vlaams Parlement herinnert, dan begrijp ik niet waarom zijn partijgenote Freya Van den Bossche zegt dat ik voor haar als minister van Wonen een van haar lastigste klanten ben geweest. Over dat boek van Jan Vranken heb ik me wél heel kwaad gemaakt.

Bart De Wever zei deze week dat hij bereid is om zijn verantwoordelijkheid op te nemen in de federale regering. Maar hoe zien jullie dat, met de PS die onder de taalgrens nog altijd floreert? Dat wij ook federaal onze verantwoordelijkheid willen nemen, hebben we in 2010 al bewezen. Ook na de komende verkiezingen sluiten we geen enkele democratische partij uit, maar een regering zonder de PS zou wel zeer goed zijn voor het land. Ik hoop vooral dat alle Vlaamse partijen voor één keer dezelfde lijn volgen om een economische herstelregering te vormen. Met een Vlaamse meerderheid staan we veel sterker dan in 2010, toen de Vlaamse partijen met een minderheid in de regering zijn gestapt.

Kunnen we het nog even over Antwerpen hebben? Stel dat De Wever zijn verantwoordelijkheid neemt als premier en u als minister-president. Hoe moet het dan verder met de stad? U loopt nu wel héél erg vooruit op de feiten. Pas op 26 mei, de dag na de verkiezingen, kunnen we de mogelijke effecten van de resultaten op Antwerpen bekijken. Maar ik zal het nu dan maar als een compliment beschouwen dat u blijkbaar vindt dat de stad niet zonder Bart en mij kan.

Lex Moolenaar Foto LuMa

Lees het hele interview in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen.

MEER OVER Bruno Tobback

Nu in het nieuws