Met de Lentepoets wordt de verzuring weggeschrobd

Als samenleving maakten we de afgelopen week geen al te goede beurt. Enkele buurtbewoners stappen naar de rechter om het internationaal befaamde muziekfestival Tomorrowland in Boom het zwijgen op te leggen. Dit mag echt wel letterlijk worden genomen. De advocaat wil een toegeving doen. Er mag slechts drie uur speeltijd zijn.

jrosquin

In Gent dienden twaalf inwoners van een appartementsgebouw een klacht in bij de stad en de provincie voor geluidshinder van drie buren die kanker hebben. Volgens de bewoners braken deze patiënten te hard.

Soms lijkt de ergernis van een bewoner zo absurd dat het ongeloofwaardig lijkt. Spijtig genoeg is het echt. In Beringen klaagt een bewoner over het tikken van de ballen op de petanquebaan. Echt waar, dit is geen late 1 aprilgrap.

Ook Antwerpen ontsnapt niet aan de verzuring. De stad Antwerpen gaat een premie tegen geluidsoverlast geven aan kinderdagverblijven. Blijkbaar is het al zo ver gekomen dat buurtbewoners het geluid van baby’s en peuters storend vinden. In plaats van geld te steken in een premie zou de overheid beter een duidelijke boodschap geven aan deze klagers: zaag niet.

Na het lezen van al deze berichten zou een mens voor minder verzuurd worden. Toch zijn er nog voldoende initiatieven en evenementen waaraan een mens zich kan optrekken en zijn geloof in de mensheid kan behouden.

Wie zaterdag door Antwerpen rijdt, zal in verscheidene straten de geuren van lavendel, citroen of javel ruiken. Jong en oud poetsen met borstels en hogedrukreinigers de straten naar aanleiding van de zeventiende editie van de Lentepoets. Dit evenement is al jaren een succes. Maar liefst 549 straten doen mee. Het is een gezellige boel. Buren komen samen buiten. Vorig jaar stonden 20.000 Antwerpenaars te poetsen. Het evenement wordt ondersteund door de stedelijke dienst Opsinjoren.

De Lentepoets gaf de aanzet naar veel andere initiatieven. Straatvrijwilligers zijn inwoners die hun eigen straat proper houden. Op de Burendag in mei zetten mensen gewoon een stoel op de stoep en hopen ze dat hun buren hetzelfde doen.

Het opzet van deze initiatieven is dat buren elkaar leren kennen. Ze doorbreken de anonimiteit. Met de Lentepoets wordt collectief de verzuring weggeschrobd, in een wolk van lavendel of citroen.

Door Sacha Van Wiele

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws