Pro-Russische separatisten houden Europese waarnemers vast

Pro-Russische separatisten houden in Slovjansk, in het oosten van Oekraïne, zeven waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), vijf Oekraïense militairen en hun bestuurder vast. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag gemeld. Volgens het Franse persagentschap AFP, dat zich baseert op verklaringen van de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen, gaat het om dertien waarnemers onder wie ook vier Duitsers.

jrosquin

De OVSE stuurde vorige maand waarnemers naar Oekraïne om de politieke toestand en veiligheidssituatie te observeren nadat Rusland daarvoor de toestemming had gegeven.

Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken werden de waarnemers met hun bus tegengehouden door de opstandelingen. Ze worden vastgehouden in een gebouw van de inlichtingendienst in Slovjansk, dat bezet wordt door gewapende pro-Russische separatisten. Een lokale woordvoerder van de separatisten bevestigde aan het nieuwsagentschap Interfax het nieuws.

Volgens de OVSE komen de vastgehouden waarnemers uit Duitsland, Tsjechië, Denemarken, Polen en Zweden. Ook een Duitse vertaler hoorde bij de groep.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een communiqué weten dat er een crisiscel wordt opgericht. "We zullen alle middelen die we tot onze beschikking hebben aanwenden om de situatie op te helderen (...) en ervoor te zorgen dat ze hun missie kunnen voortzetten", aldus het ministerie.

Nieuwe sancties

De landen van de G7, de zeven leidende industrielanden, willen snel bijkomende sancties tegen Rusland nemen in het Oekraïens conflict. Dat blijkt uit een gezamenlijke mededeling van de G7.

Volgens de G7 heeft Rusland nog geen enkele concrete actie ondernomen om het Genève-akkoord te ondersteunen. Volgens Amerikaanse bronnen zouden de Amerikaanse sancties al vanaf maandag kunnen worden opgelegd.

Foto PN (leden van pro-Russische milities controleren voertuigen)

MEER OVER Rusland

Nu in het nieuws