Goedkeuring voor zondagswinkelen in Antwerpen

Goedkeuring voor zondagswinkelen in Antwerpen

Goedkeuring voor zondagswinkelen in Antwerpen

Print
De stad Antwerpen heeft officieel de ministeriële goedkeuring gekregen om het historisch stadscentrum te laten erkennen als toeristische zone. Daardoor zal het, na de publicatie van de toelating in het Staatsblad, mogelijk zijn voor winkels om alle dagen van de week open te zijn.

Om tot zondagsopeningen te komen moest de stad twee goedkeuringen hebben. Een van minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) voor het toelaten van zondagsarbeid door personeel van kleinhandelszaken, en een van minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) voor de erkenning als toeristische zone.

Die eerste erkenning heeft Antwerpen binnen sinds 3 maart. De erkenning als toeristische zone werd vandaag/vrijdag goedgekeurd, vernam Belga bij het kabinet van minister Laruelle. De erkenning moet wel nog in het Staatsblad verschijnen om rechtsgeldig te zijn, maar volgens het kabinet gebeurt dat in de komende dagen.

De zondagsopening is niet onbesproken. Niet iedere uitbater is ervan overtuigd dat zondagsopening leidt tot omzetstijging. Ook is volgens de bonden niet alle winkelpersoneel tevreden, omdat zij dan ook op zondag kunnen worden ingeschakeld. Momenteel zijn sommige winkels al op zondag open, maar dan gaat het veelal over zelfstandigen of voedingswinkels, die een andere dag moeten sluiten.

Volgens Antwerps schepen voor Middenstand Koen Kennis (N-VA) zijn winkels na de erkenning als toeristische zone vrij om de nieuwe zondagsregeling meteen toe te passen, maar wordt nog overlegd met onder andere de sectorfederaties en vervoersmaatschappij De Lijn om te kijken hoe op een later moment een algemene (promotie)aanpak kan worden gerealiseerd. Ook in Kortrijk zijn zondagsopeningen sinds kort mogelijk.

Belga
Foto Wim Hendrix

Nu in het nieuws